Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την διείσδυση της Κίνας στην Αφρική

Τα σχέδια της Κίνας να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στο Djibouti μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την βαθύτερη ανάμειξη του Πεκίνου στην Αφρική- μια στρατηγική που μπορεί να κάνει τις ΗΠΑ “πολυ ανήσυχες”, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο James Poulos.

Πέρυσι, η Κίνα άρχισε συνομιλίες με το Τζιμπουτί για να εγκαταστήσει ένα ¨λογιστικό κόμβο” και αεροδρόμιο στην ανατολική αφρικανική χώρα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η φιλική σχέση συνεργασίας των δύο χωρών έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη, καθώς και σε όλους τους τομείς όπου πλέον υπάρχει πρακτική συνεργασία,» αναφέρει εκπρόσωπος του κινεζικου υπουργείου Άμυνας Γιανγκ Yujun στους δημοσιογράφους τον Ιούνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επίσης στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τζιμπουτί, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την επέκταση της σφαίρας επιρροής της Κίνας. Σύμφωνα με τον James Poulos, που αρθρογραφείγια την εφημερίδα “Week”, η Ουάσιγκτον έχει δίκιο να ανησυχεί.

Η γεωστρατηγική θέση του Τζιμπουτί στο μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς και η σταθερή κυβέρνηση του, το καθιστά ιδανικό σημείο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα. Αλλά ενώ η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει στρατιωτικές βάσεις στην Αφρική για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της , η εγκατάσταση του Πεκίνου θα είναι απλώς η τελευταία από τις πολλές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ήπειρο.

«Ενώ η Κίνα είναι ελεύθερη να ακολουθήσει τα οικονομικά και δημοσιονομικά συμφερόντά της, επιτρέποντας τη στρατιωτική και πολιτική ατζέντα να ξεδιπλωθεί αναλόγως», γράφει, «η Ουάσιγκτον βρίσκει τον εαυτό της να προσπαθεί να συμβαδίσει με μια πικρή κατάσταση ασφαλείας που δεν εχει πλεονεκτήματα για αυτήν.

Καθώς η Κίνα κάνει πρόοδο στην Αφρική, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι σε παρακμή.

ΠΗΓΗ: sputniknews.com