Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν θα πρέπει να σταματήσει να ζητάει από τους Ταλιμπάν να καταθέσουν τα όπλα και να πείσει την Ουάσινγκτον να σταματήσει να καταφεύγει στη βία, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ταλιμπάν.
Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, Αμερικανός διπλωμάτης με καταγωγή από το Αφγανιστάν, ξεκίνησε έναν έκτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Κατάρ. Προσπάθειά του να τερματιστεί η πιο μακροχρόνια πολεμική σύρραξη στην ιστορία των ΗΠΑ.
«Κατά την εναρκτήρια συνάντησή μας υπογράμμισα στους Ταλιμπάν ότι ο αφγανικός λαός, που είναι αδέλφια μας, θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χαλιλζάντ.
«Έχει έρθει η ώρα να καταθέσουν τα όπλα, να τερματιστεί η βία και να αγκαλιάσουμε την ειρήνη», πρόσθεσε.
Ταλιμπάν: Δεν καταθέτουμε τα όπλα
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ανήρτησε μια σειρά tweets σε απάντηση.
«O Χαλιλζάντ θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα καταθέσουμε τα όπλα», ανέφερε.
Ο Μουτζαχίντ πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν αποτυχημένες στρατηγικές αναμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.
«Θα ήταν καλύτερο αν ο Χαλιλζάντ βρει το κουράγιο να αποδεχθεί την τρέχουσα πραγματικότητα», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλο το Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν ή να ασκούν επιρροή σε πολλές περιοχές, τις περισσότερες από τότε που κατέρρευσε το καθεστώτος τους το 2001.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αναπτυγμένους στο Αφγανιστάν περίπου 14.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ.
Έπειτα από πέντε γύρους συνομιλιών ο Χαλιλζάντ έκανε λόγο για κάποια πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων. Επίσης για το πώς οι Ταλιμπάν θα εμποδίζουν εξτρεμιστές να χρησιμοποιήσουν το αφγανικό έδαφος για να εξαπολύσουν επιθέσεις.
Άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων απαιτούν οι Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν, αρνούνται να συνομιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση. Επιμένουν ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να προχωρήσουν, αν δεν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα.
«Η επίτευξη ειρήνευσης -επεσήμανε ο Χαλιλζάντ- απαιτεί να βρούμε κοινό τόπο σε τέσσερα αλληλένδετα ζητήματα:
- την απόσυρση των στρατευμάτων,
- τις διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,
- τον διαφγανικό διάλογο και
- τις διαπραγματεύσεις και τον περιορισμό της βίας που θα οδηγήσει σε ολοκληρωμένη εκεχειρία».
«Τίποτα δεν θα είναι οριστικό, αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα», εξήγησε.