Οι Ρώσοι ολιγάρχες και αξιωματούχοι με τους «ατυχείς, «μυστηριώδεις» θανάτους και η εισβολή στην Ουκρανία

Το 2022 φτάνει στο τέλος του σε λίγες ημέρες και αδιαμφισβήτητα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν, αλλά και εξακολουθεί να είναι, το γεγονός που στιγμάτισε την χρονιά καθώς προκάλεσε ένα «τσουνάμι»  γεωπολιτικών, οικονομικών, διπλωματικών και κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων παγκοσμίως, ωστόσο μια αρκετά ενδιαφέρουσα διάσταση του πολέμου αφορά την Ρωσία είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες, υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών και αξιωματούχοι που σκοτώθηκαν φέτος υπό «αδιευκρίνιστες» συνθήκες.

Κάποιοι από αυτούς είχαν ασκήσει κριτική στην απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία, ενώ κάποιοι θεωρούνταν στενοί συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου μέχρι που από ότι φαίνεται  είχαν «σύγκρουση συμφερόντων» με τους ανθρώπους να χάνουν, τελείως «συμπτωματικά» τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχαν «άτυχο τέλος», εντούτοις πρόκειται για αρκετούς Ρώσους ολιγάρχες κατείχαν σημαντικές θέσεις, αξιώματα και γνώριζαν εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας του Κρεμλίνου.

Ας δούμε συνοπτικά τους θανάτους, με χρονολογική σειρά.

Ο 61χρονος Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Διακανονισμών της Gazprom, βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του σπιτιού στην Αγία Πετρούπολη στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ούτε η Gazprom αλλά ούτε οι τοπικές αρχές εξέδωσαν δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τον θάνατό του, ωστόσο η εφημερίδα Novaya Gazeta μίλησε για «προφανή αυτοκτονία», ενώ ακόμα ανέφερε ότι άτομα που αυτοχαρακτηρίζονταν ως «μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Gazprom» απέκλεισαν το μέρος όπου έχασε τη ζωή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29 Ιανουαρίου ο 60χρονος Λεονίντ Σούλμαν, ο επικεφαλής του τμήματος μεταφορών της Gazprom Invest, βρέθηκε νεκρός «σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι του», στην ίδια περιοχή που έμενε ο Τιουλιάκοφ.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Βασίλι Μέλνικοφ, ιδιοκτήτης της εταιρείας προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού MedStrom βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Νίζνι Νόβγκοροντ στις 23 Μαρτίου, ενώ ακόμα η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του βρέθηκαν επίσης νεκρά, όλα μαχαιρωμένα μέχρι θανάτου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «δεν αποκλείεται» ότι επρόκειτο για «συμβόλαιο θανάτου».

Στις 18 Απριλίου ο 51 ετών Βλάντισλαβ Αβάγιεφ 51, η σύζυγος και η κόρη τους βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμό εντός της πολυτελούς κατοικίας τους στην Μόσχα. O ίδιος υπηρέτησε ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprombank, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας σε περιουσιακά στοιχεία και η οποία αποτελεί κρίσιμο μέρος της στρατηγικής του Κρεμλίνου για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων.

Μια μέρα αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο Σεργκέι Προτοσένια 55 ετών, βρέθηκε κρεμασμένος σε μια νοικιασμένη βίλα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Lloret de Mar στην Καταλονία της Ισπανίας. Οι αστυνομικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση εκτίμησαν ότι σκότωσε την γυναίκα και την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο ίδιος ήταν πρώην Αντιπρόεδρος της Novatek, του μεγαλύτερου παραγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Την 1η Μαΐου, ο Αντρέι Κρουκόφσκι, Γενικός Διευθυντής του χειμερινού θερέτρου  Estosadok Krasnaya Polyana και υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom, σκοτώθηκε όταν έπεσε από έναν βράχο καθώς έκανε πεζοπορία σε δασώδη περιοχή του Σότσι.

Μια εβδομάδα μετά στις 8 Μαΐου, ο δισεκατομμυριούχος Αλεξάντρ Σουμποτίν, πρώην Διευθυντής της Lukoil και στη συνέχεια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο ενός σπιτιού που άνηκε σε….Τζαμαϊκανό σαμάνο, στα βόρεια προάστια της Μόσχας, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πως υπέστη καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση βαλεριάνας, ενός βοτάνου που σε κάποιους ανθρώπους πιθανόν να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Στις 4 Ιουλίου, ο 61χρονος Γιούρι Βορόνοφ, Γενικός Διευθυντής της Astra Shipping, μιας εταιρείας logistics που συνεργαζόταν με την Gazprom στην περιοχή της Αρκτικής, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι να επιπλέει στην πισίνα της πολυτελούς βίλας του στην Αγία Πετρούπολη.

Την 1η Σεπεμβρίου, ο 67χρονος Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας, της Lukoil, έχασε τη ζωή του πέφτοντας από το παράθυρο ενός νοσοκομείου της Μόσχας, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η Lukoil με επίσημη ανακοίνωσή της τον προηγούμενο Μάρτιο ζητούσε να τεθεί τέλος στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία κι εξέφραζε την «αμέριστη συμπάθειά της σε όλα τα θύματα» του πολέμου, ίσως αυτό συνδέεται και με τον θάνατο του Σουμποτίν.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο 68χρονος Βλάντιμιρ Σουνγκορκίν, ο αρχισυντάκτης του δημοφιλούς ρωσικού προπαγανδιστικού μέσου ενημέρωσης «Komsomolskaya Pravda» πέθανε μετά από εγκεφαλικό που υπέστη.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Αεροπορίας στη Μόσχα, Ανατόλι Γκερατσένκο έχασε τη ζωή του όταν γλίστρησε στις σκάλες και υπέστη μοιραίους τραυματισμούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Πάβελ Πκέλνικοφ, Διευθυντής της Digital Logistics, θυγατρικής εταιρείας των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (Russian Railways), βρέθηκε νεκρός στο μπαλκόνι του σπιτιού του στη Μόσχα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

Στις 29 Νοεμβρίου, ο δισεκατομμυριούχος Βιάκεσλαβ Ταράν, 53 ετών, ιδρυτής του Forex Club και Πρόεδρος του ομίλου Libertex, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες συναλλάγματος και κρυπτονομισμάτων, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στα γαλλο-ιταλικά σύνορα.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο 50χρονος Ντμίτρι Ζελένοφ, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της μεγάλης ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας «Don-Stroy», ήταν στη Νίκαια τη Γαλλίας, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ένιωσε αδιαθεσία, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε από τις σκάλες χτυπώντας πάνω σε σίδερα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στα επείγοντα, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του μια μέρα αργότερα.

Στις 25 Δεκεμβρίου, ο πρώην Στρατηγός και Διοικητής των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ρωσίας στο NATO, Αλεξέι Μασλόφ, έχασε ξαφνικά την ζωή του σε ηλικία 70 ετών, όπως επιβεβαίωσε στο Telegram, ο κατασκευαστικός κολοσσός Uralvagonzavod, στον οποίο εργαζόταν τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, την ίδια μέρα έγινε γνωστό από τα περίφημα ρωσικά ναυπηγεία Admiralty ότι ο Αλεξάντερ Μπουζάκοφ, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, απεβίωσε αιφνιδίως, χωρίς να δώσουν κάποιες λεπτομέρειες.

Στις 26 Δεκεμβρίου, ο Πάβελ Άντοφ, ο πλουσιότερος Ρώσος βουλευτής της κρατικής Δούμα, πέθανε στην Ινδία, με αναφορές να κάνουν λόγο ότι έπεσε από το παράθυρο ενός ξενοδοχείου στο οποίο γιόρταζε τα γενέθλιά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ξενοδοχείο και, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, στο ίδιο δωμάτιο είχε δηλητηριαστεί μερικές μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου, ο 62χρονος φίλος του, Βλάντιμιρ Μπιντένοφ, με ένα ζευγάρι Ρώσων τουριστών να θεωρούνται ύποπτοι.

Δείτε και σχετικό thread:

Φωτογραφία Reuters