Οι κάτοικοι της Κριμαίας δηλώνουν υπερήφανοι που είναι Ουκρανοί

Οι φιλορωσικές αρχές που ανακήρυξαν χθες, Πέμπτη, την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, δήλωσαν ότι κάνουν πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της.
Οι δρόμοι ανήκουν στους υποστηρικτές της Ρωσίας, στα πλήθη που φωνάζουν «Ρωσία! Ρωσία!» και υψώνουν τρίχρωμες ρωσικές σημαίες.

Ωστόσο για τους πιο ήσυχους ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν υπερήφανοι που είναι ουκρανοί πολίτες –ουδείς γνωρίζει ποια πλευρά αποτελεί την πλειοψηφία–, η κίνηση αυτή του κριμαϊκού κοινοβουλίου ήρθε σαν ένα ξαφνικό σοκ, προκαλώντας φόβους για χάος, υποχρεωτική μετανάστευση ή πόλεμο.

«Είμαι Ουκρανή. Θέλω τους δικούς μου, ουκρανούς στρατιώτες για να με προστατεύουν. Δεν θέλω να είμαι τμήμα της Ρωσίας, μισώ τη Ρωσία», λέει η 16χρονη Τάνια Κούλικ, χειρονομώντας προς ένα πλήθος φιλορώσων.
Πολλοί άλλοι πολίτες, περιλαμβανομένων ανθρώπων ρωσικής καταγωγής με ρίζες στη Ρωσία, θεωρούν επίσης πως είναι Ουκρανοί.

«Είμαι Ρώσος: γεννήθηκα στη Ρωσία. Ο πατέρας μου ήταν ρώσος αξιωματικός. Αλλά ζούμε στην Ουκρανία από το 1989. Είμαι ουκρανός πολίτης. Παρόλο που έχω δικαίωμα στη ρωσική υπηκοότητα, ουδέποτε επεδίωξα να την αποκτήσω«, λέει η Αλεξάντρα Κβίτκο, διευθύντρια του τηλεοπτικού καναλιού «Μαύρη Θάλασσα TV».

Όσο πολλοί και να θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία, αυτοί που δεν θέλουν είναι εκατοντάδες χιλιάδες

Το κανάλι της ήταν το μοναδικό ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι στην Κριμαία ως αυτή την εβδομάδα, όταν οι φιλορωσικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του. Χθες, Πέμπτη, το σήμα του καθώς και τα σήματα των δύο κύριων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν από το Κίεβο, αντικαταστάθηκαν στην Κριμαία από ρωσικά κρατικά κανάλια.
Η Κβίτκο δήλωσε πως η κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία από κοινοβουλευτικούς, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να ελεγχθεί, για να κηρυχθεί η περιφέρεια τμήμα της Ρωσίας, αποτελεί απόδειξη ότι φοβούνταν να διαπιστώσουν τι σκέπτονται οι κάτοικοι της Κριμαίας.

«Τώρα δεν κάνουν καν το ευλογημένο το δημοψήφισμά τους για να ρωτήσουν τη γνώμη των κατοίκων της Κριμαίας. Απλώς αποφάσισαν», δήλωσε.

Αν η Μόσχα προσαρτήσει την Κριμαία, η Κβίτκο μπορεί να χρειασθεί να φύγει: «Επειδή η Ρωσία δεν έχει κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης –ή σχεδόν κανένα– ίσως να μετακομίσουμε το κανάλι στο Κίεβο και να προσπαθήσουμε να εκπέμπουμε την άποψη της Κριμαίας από το Κίεβο».

Η Κριμαία έχει μια μικρή πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής κατοίκων και μέχρι το 1954 διοικούνταν ως τμήμα της Ρωσίας εντός της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί κάτοικοι έχουν ρωσικά διαβατήρια, ιδιαίτερα κοντά στη Σεβαστούπολη, όπου ναυλοχεί ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Αυτοί που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση, το κάνουν με πάθος.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κοινή γνώμη σ’ αυτή την επαρχία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων υποστηρίζει ευθέως την κυριαρχία της Μόσχας. Την τελευταία φορά που είχαν ερωτηθεί οι κάτοικοι, το 1991, είχαν ταχθεί με πολύ μικρή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας μαζί με την υπόλοιπη Ουκρανία.
Όσο πολλοί και να θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία, αυτοί που δεν θέλουν είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Οι ουκρανοί πολίτες πιθανολογείται ότι θα πρέπει να δεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα ή να γίνουν ξένοι.

Θα υπάρξει πρόκληση. Οι ρώσοι πράκτορες θα χρειαστούν αίμα

Ο Λεονίντ Πιλούνσκι, ένα μέλος του περιφερειακού κοινοβουλίου που αντιτίθεται στις φιλορωσικές αρχές, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι βουλευτές δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν στη χθεσινή ψηφοφορία και είναι σίγουροι πως δεν ήταν παρόντα αρκετά μέλη του κονοβουλίου ώστε να υπάρχει απαρτία.

«Δεν υπήρχε απαρτία. Αυτή δεν ήταν μια απόφαση του κοινοβουλίου, ήταν απλώς μια δήλωση που εκδόθηκε από ένα δοσίλογο», δήλωσε.
«Πρόκειται για ανομία και για έγκλημα. Όταν το κοινοβούλιο είναι περικυκλωμένο από άνδρες με στολές χωρίς διακριτικά, είναι αδύνατο να χαρακτηρίσει κανείς νόμιμο ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του», τόνισε.

Παρόλο που η ρωσική επέμβαση είναι μέχρι στιγμής αναίμακτη, ο Πιλούνσκι πιστεύει πως η βία είναι πιθανό να εκδηλωθεί. Θα την προκαλέσουν οι τοπικές αρχές σαν δικαιολογία για να καταστείλουν τους αντιπάλους τους: «Θα υπάρξει πρόκληση. Οι ρώσοι πράκτορες θα χρειαστούν αίμα».

Η ομάδα που είναι πιθανό να αντιδράσει εντονότερα σε μια προσάρτησή της στη Ρωσία, είναι οι Τάταροι της Κριμαίας ο ιθαγενής μουσουλμανικός λαός της χερσονήσου, ο οποίος εκτοπίσθηκε μαζικά στη Κεντρική Ασία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του επετράπη να επιστρέψει μόλις τη δεκαετία του 1980.
Αυτοί που επέστρεψαν αποτελούν τώρα το 12% του πληθυσμού και έχουν αναστήσει παλιές πόλεις που είχαν γίνει φαντάσματα όταν οι γονείς και οι παππούδες τους έφυγαν στοιβαγμένοι σε βαγόνια τρένων με διαταγές του Στάλιν.

Πολλοί εξακολουθούν να τρέφουν σφοδρό μίσος για τη Ρωσία και εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την ανεξάρτητη Ουκρανία. Χιλιάδες Τάταροι έκαναν πορεία υπέρ της ενότητας με το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, την παραμονή, όπως αποδείχθηκε, της ρωσικής επέμβασης.

«Οι συνάδελφοί μου, οι βουλευτές … που ψήφισαν αυτό είναι απλώς τρελοί», έγραψε στο Facebook ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ένας τάταρος ηγέτης στο κοινοβούλιο της Κριμαίας. «Είναι σαφές ότι εκτελούν τη βούληση άλλων…. Έχασαν το μυαλό τους!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Η ΕΕ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς

Το ρωσικό σχέδιο για τον έλεγχο της Κριμαίας