Αυξάνουν την παρουσία τους στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού οι ΗΠΑ με την κατασκευή νέας ναυτικής βάσης στη βόρειο Αυστραλία. Η βάση που κατασκευάζεται εκ του μηδενός και θα ονομάζεται Robertson One, βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Ντάργουιν και θα είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενεί πλοία αμφιβίας εφόδου κλάσης Wasp.
Τα νέα διέρρευσαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι όταν το τοπικό δίκτυο ABC News ανέφερε πως οι ΗΠΑ διέθεσαν 221.5 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υποδομών στην περιοχή. Η Robertson One δεν είναι όμως η μόνη αμερικανική βάση στην Αυστραλία. Ενεργή δράση παρουσιάζει η βάση επικοινωνιών και συλλογής πληροφοριών Pine Gap, στο μέσον της ερήμου της Βόρειας Επικράτειας, όπου οι Αμερικανοί έχουν αποκλειστική παρουσία.
Επίσης, μοιράζονται άλλες δύο εγκαταστάσεις με τους Αυστραλούς: τον δορυφορικό σταθμό στην Kojarena και την στρατιωτική βάση Robertson. Υπάρχουν επίσης δύο αεροπορικές και δύο ναυτικές βάσεις που υποδέχονται στρατεύματα των ΗΠΑ καθώς και έξι ακόμα κέντρα και πεδία βολής που είναι στη διάθεσή τους.
Η αμερικανική παρουσία στην Αυστραλία είναι αισθητή από το 1951 ήδη, με την υπογραφή των συμφωνιών ANZUS που περιλάμβανε και την Νέα Ζηλανδία, σε μια συμμαχία κατά των Σοβιετικών. Μάλιστα η Αυστραλία έδωσε το “παρών” στους πολέμους της Κορέας, του Βιετνάμ και πιο πρόσφατα του Αφγανιστάν στο πλευρό των Αμερικανών. Σήμερα, η συνεργασία και η ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ δικαιολογούνται από μια άλλη δύναμη, αυτήν της Κίνας.
Αν και η Αυστραλία γενικά αισθανόταν μια ασφάλεια στην απόσταση της νήσου της από τα κέντρα αντιπαράθεσης, η αλματώδης ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος και η επέκταση των στρατιωτικών της βάσεων σε μικρά νησιωτικά συμπλέγματα μετέτρεψε την Κίνα σε πρωτεύοντα κίνδυνο.
Παρόλα αυτά, η αμερικανική παρουσία δεν ενισχύεται χωρίς αντιπολίτευση. Αρκετές φωνές υψώνονται κατά της υπερβολικής πρόσδεσης της Αυστραλίας στο αμερικανικό άρμα ενώ κανείς δεν ξεχνά πως αν και η Κίνα αντιμετωπίζεται με ανησυχία, αποτελεί πρώτης κατηγορίας εμπορικό συνεταίρο, με το 1/3 των εξαγωγών της χώρας να απορροφώνται από την κινεζική αγορά, ενώ το λιμάνι του Ντάργουιν είναι ουσιαστικά “κινεζικό”, αφού οι λιμενικές εγκαταστάσεις νοικιάστηκαν σε κινεζική εταιρία για 99 χρόνια.
Η συμφωνία ενοικίασης του λιμανιού -μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τη νέα ναυτική βάση των ΗΠΑ- αποφασίστηκε από την προηγούμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση και προκάλεσε μεγάλους πονοκεφάλους στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι Αυστραλοί δείχνουν να επιθυμούν την ενίσχυση της άμυνάς τους χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην οικονομική τους αλληλεξάρτηση με το Πεκίνο, καθώς η προοπτική συμμετοχής τους στον “Ευρω-Σινικό διάδρομο” One Belt-One Road είναι πολύ ελκυστική για να αγνοηθεί πλήρως. Η στάση τους μπορεί να αλλάξει στο μέλλον καθώς η Κίνα ξεκίνησε ήδη να κατασκευάζει εκτεταμένες “τουριστικές” εγκαταστάσεις στο γειτονικό Βανουάτου που μπορούν να φιλοξενήσουν και μεγάλα πολεμικά εκτός από κρουαζιερόπλοια.
Πηγή: Inside Over