Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων αν δεν βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X.

Σύμφωνα με το ισραηλινό «Channel 12», την επιστολή των ΗΠΑ παρέλαβαν τόσο ο Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ όσο και ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ. Στην επιστολή, αναφέρεται ότι ζητείται από το Ισραήλ να τηρήσει όσα δεσμεύτηκε τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή να «επιτρέψει και να μην εμποδίσει την μεταφορά αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας ή βοήθειας που υποστηρίζεται από την διοίκηση στη Γάζα».

Στην επιστολή, οι ΗΠΑ επισημαίνουν ακόμα ότι το Ισραήλ έχει 30 μέρες για να διορθώσει την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα ειδάλλως θα υπάρχουν συνέπειες που θα επηρεάσουν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, με άλλα λόγια την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου