Οι ΗΠΑ άνοιξαν θέση για τον πύραυλο SARMAT της Ρωσίας λέει το CNBC

Μήνυμα στο Κρεμλίνο έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παρά τις στοχευμένες περικοπές στον προϋπολογισμό, το State Department άνοιξε θέση, με το όνομά της να παραπέμπει ευθέως σε ένα από τα οπλικά συστήματα που η Ρωσία θα βάλει στη φαρέτρα της τους επόμενους μήνες. 

Σύμφωνα με το  CNBC σε ακρόαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ο βοηθός Υφυπουργός Wess Mitchell ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας θέσης στο υπουργείο Εξωτερικών, την οποία θα καταλάβει ένας ανώτερος σύμβουλος, που θα επιφορτιστεί με το καθήκον να παρακολουθεί τις ρωσικές κακοήθεις δραστηριότητες και τάσεις. Το όνομα αυτής: SARMAT, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο΄. 

Το ακρωνύμιο της θέσης μοιάζει με το όνομα του κορυφαίου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που παρουσίασε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η ονομασία δεν είναι τυχαία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε τον πυραύλο SARMAT μαζί με άλλα τρία είδη όπλων κορυφαίου επιπέδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το κράτος του έθνους νωρίτερα το 2018. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος πυραύλος έχει απεριόριστο εύρος και είναι ικανός να διεισδύσει σε εξελιγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Έξι νέους τύπους εξαιρετικά προηγμένων οπλικών συστημάτων θα τεθούν στη διάθεση του ρωσικού στρατού, εντός του προσεχούς διαστήματος, μεταξύ αυτών και μεταξύ αυτών και ο διηπειρωτικός πύραυλος Sarmat.

Όπως είχε δηλώσει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γιούρι Μπόρισοβ, μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία των ενόπλων δυνάμεων, τα νέα οπλικά συστήματα που θα παραλάβει ο ρωσικός στρατός θα είναι ανώτερα από παρόμοια οπλικά συστήματα που σχεδιάστηκαν σε χώρες του εξωτερικού. 

Ο Μπόρισοβ παρέθεσε λίστα με νέα οπλικά συστήματα η οποία περιλαμβάνει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ένα μελλοντικό σύστημα αεροσκαφών για αερομαχίες, άρμα μάχης T-14 Armata, σύστημα αεράμυνας S-500, αντι-βαλλιστικό σύστημα πυραυλικής άμυνας Nudol και σύστημα παρεμβολής για δορυφορικές επικοινωνίες Tirada-2S, όπως αναφέρει η εφημερίδα VPK.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός είχε προσθέσει ότι στις Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων το ποσοστό προηγμένων συστημάτων και οπλισμού αγγίζει το 79%. Το ποσοστό στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Αμυντικές Δυνάμεις φτάνει το 67%.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας επικοινωνίας του Βλαντίμιρ Πούτιν με τους πολίτες τον φετινό Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χρήση των Sarmat θα ξεκινήσει το 2020. Είχε αναφερθεί, μάλιστα, και στο οπλικό σύστημα Avangard, το οποίο αποκάλεσε ως «το απόλυτο όπλο» που δε θα μπορεί να συγκριθεί με κανένα παρόμοια σύστημα άλλης χώρας στο εγγύς μέλλον.

Με πληροφορίες από sputniknews.com