Οι ΗΠΑ αρνούνται να στείλουν εκπαιδευτές F-16 για την εκπαίδευση Τούρκων χειριστών!

Τα μεγάλα κενά που άφησαν στην τουρκική Αεροπορία οι “σουλτανικές” εκκαθαρίσεις Ερντογάν μετά το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, υποχρέωσαν την Άγκυρα να… ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για την κάλυψή τους. Η έκπληξη ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απήντησαν αρνητικά στο τουρκικό αίτημα για την αποστολή εκπαιδευτών F-16 προκειμένου να συμβάλλουν στην εκπαίδευση νέων χειριστών που τόσο έχει ανάγκη η τουρκική Αεροπορία.

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι Αμερικανοί ούτε λίγο ούτε πολύ απήντησαν “στείλτε τους στις ΗΠΑ να τους εκπαιδεύσουμε εδώ”. Η Άγκυρα όμως επιμένει ότι η εκπαίδευση πρέπει να γίνει σε τουρκικό έδαφος. Λογικό, αφού ο πρόεδρος Ερντογάν δεν εμπιστεύεται πλέον τίποτα και κανέναν.

Παρόμοιο αίτημα βοηθείας έχει σταλεί από τουρκικής πλευράς και σε άλλες χώρες, αλλά μόνο το Πακιστάν απήντησε θετικά. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που θα έχουν την τελευταία λέξη καθώς οποιαδήποτε προμήθεια αμερικανικού υλικού, πώληση ή εκπαίδευση προσωπικού σε αυτό πρέπει προηγουμένως να έχει την σχετική έγκριση της Ουάσινγκτον.