Οι εξαγωγές όπλων από την Γερμανία στο Ισραήλ – «Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε όπλα», λέει ο Σολτς

Saar-6 REUTERS/Ammar Awad

Νέες αποστολές όπλων στο Ισραήλ εξήγγειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για απροθυμία στήριξης προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Έχουμε παραδώσει όπλα και θα παραδώσουμε και άλλα», τόνισε ο κ. Σολτς από το βήμα της Bundestag, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης μνήμης με αφορμή την επέτειο από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο καγκελάριος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες διασφαλίζουν ότι θα υπάρξουν σύντομα περαιτέρω αποστολές όπλων στο Ισραήλ και, απευθυνόμενος στον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, έκανε λόγο για «ψευδείς κατηγορίες».

Νωρίτερα ο κ. Μερτς είχε υποστηρίξει ότι «επί εβδομάδες και μήνες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει άδειες εξαγωγής όπλων, για παράδειγμα για πυρομαχικά, αλλά ακόμη και για ανταλλακτικά τεθωρακισμένων», σημειώνοντας ότι πολλές εταιρίες έχουν απευθυνθεί στον ίδιο με επιστολές τους. «Τι είναι αυτό αν όχι μια de facto άρνηση έκδοσης αδειών εξαγωγής;», είπε χαρακτηριστικά ο Φρίντριχ Μερτς.

Δεν είχαν εγκριθεί εξαγωγές από τον Μάρτιο

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ παρέπεμψε στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των σχετικών αποφάσεων, η ευθύνη για τις οποίες ανήκει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση που εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή της Νικαράγουας, για ενδεχόμενη εμπλοκή της Γερμανίας σε γενοκτονία, μέσω της πώλησης όπλων στο Ισραήλ.

«Η Γερμανία κατέστησε σαφές ότι προμηθεύει όπλα με στόχο να υποστηρίξει το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ισχύει το διεθνές δίκαιο», απάντησε η κυρία Μπέρμποκ.

Κατά το διάστημα Μαρτίου και Αυγούστου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν ισχύει κάποιο σχετικό «μποϊκοτάζ» εκ μέρους του Βερολίνου.

Τον περασμένο μήνα, πηγή από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι η Γερμανία «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, προκειμένου να διευθετήσει τα νομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Oι εξαγωγές όπλων από την Γερμανία στο Ισραήλ 

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων SIPRI Arms Transfers, την περίοδο 2019 – 2023 η Γερμανία ήταν μία από τις τρεις χώρες που εξήγαγαν τα περισσότερα όπλα στο Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Η Γερμανία αντιπροσώπευε το 30% των εισαγωγών σημαντικών όπλων από το Ισραήλ το 2019-2023. Αυτά αφορούσαν κυρίως τις ναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ: το 81% των μεταφορών ήταν κορβέτες και ένα άλλο 10% ήταν τορπίλες τύπου SeaHake Mo4. Το υπόλοιπο 8,5% ήταν κινητήρες τεθωρακισμένων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Γάζας, όπως τα Merkava, Namer και Eitan.

Οι κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 ((MEKO A-100) που προμήθευσε η Γερμανία στο Ισραήλ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Γάζας.

Η Γερμανία, από τον Νοέμβριο του 2023, έχει μειώσει σημαντικά την αξία του υλικού για το οποίο χορηγήθηκαν άδειες εξαγωγής, από περίπου 200 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2023 σε περίπου 24 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, σε περίπου 1 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τη Γερμανία, έχουν χορηγηθεί μόνο τέσσερις άδειες για «πολεμικά όπλα»: δύο για εκπαιδευτικά πυρομαχικά, μία για προωθητικές γομώσεις για δοκιμαστικούς σκοπούς και μία για την εξαγωγή 3000 φορητών αντιαρματικών όπλων (RGW 90 «MATADOR»).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters