Οι Ειδικές Δυνάμεις της Ρωσίας στέλνουν ηχηρό μήνυμα στο Αμερικανικό «αντίπαλο δέος» – ΒΙΝΤΕΟ

 Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Силы специальных операций/ ССΟ) αποτελούν μονάδες στρατηγικού επιπέδου που υπάγονται υπό το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συγκρότησή τους ξεκίνησε το 2009 ως μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων συστάθηκε «σιωπηλά» το 2012 και τελικά ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 2013 από τον ίδιο τον Αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Valery Gerasimov.

Σύμφωνα με τον Gerasimov, οι SOF προορίζονται για να εκτελούν επιχειρήσεις ως «στρατηγικά εργαλεία» με πρωταρχικές αποστολές την παρέμβαση σε κρίσεις εκτός συνόρων τόσο για τη διενέργεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων όσο και για δολιοφθορές.

Ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο στις αρχές Δεκεμβρίου, αποκαλύπτει προσωπικό εφοδιασμένο με αρκετά προηγμένο εξοπλισμό και ατομικά υλικά για τα ρωσικά δεδομένα καθώς και εφαρμογή τακτικών διείσδυσης με άλματα ελεύθερης πτώσης HAHO/HALO αλλά και υποβρύχια διείσδυση ενώ παρουσιάζεται ποικιλία μέσων μεταφοράς (οχήματα υψηλής κινητικότητας, ταχύπλοα σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και υποβρύχια οχήματα ROV).


Η διαφοροποίηση από τους Spetsnaz

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι SOF του ρωσικού Γενικού Επιτελείου δεν ανήκουν συγκεκριμένα σε κάποιον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις ειδικές μονάδες GRU (οι γνωστές μονάδες Spetsnaz), οι οποίες μέχρι το 2010 βρίσκονταν υπό τη διοίκηση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου αλλά στη συνέχεια έγινε μετάπτωση της επιχειρησιακής τους υπαγωγής στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Οι Spetsnaz GRU που ιδρύθηκαν το 1949 και αποτέλεσαν το στρατιωτικό σκέλος του Υπουργείου Πληροφοριών (GRU) επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, προορίζοντο αποκλειστικά για αποστολές αναγνώρισης και δολιοφθορές πίσω από τις εχθρικές γραμμές στην Κεντρική Ευρώπη ενώ έδρασαν εκτεταμένα στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και πιο πρόσφατα στη Συρία.

Η δομή και ο τρόπος δράσης τους αποτέλεσαν την βάση για τη δημιουργία παρόμοιων μονάδων σε άλλες σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως η Vympel και η Alpha της KGB.

Πηγή doureios.com