Σύντομα, οι στρατιώτες θα μπορούν να είναι αόρατοι στα κιάλια νυχτερινής όρασης κι ανιχνευτές θερμότητας ενώ βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, χάρη σε συσκευή καμουφλάζ που θα είναι σε θέση να αλλάζει στη στιγμή τη θερμοκρασία τους.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες ανέπτυξαν μια συσκευή που γρήγορα ψύχει ή θερμαίνει τη θερμοκρασία που εκπέμπουν ώστε να συμπίπτει με εκείνη του περιβάλλοντος, καμουφλάροντας τους.
Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, οι ερευνητές στοχεύουν στη δημιουργία ενός τζάκετ χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που θα κάνει αυτόν που το φορά αόρατο στις συσκευές ανίχνευσης θερμότητας.
Και παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό ύφασμα της στολής θα μπορεί είτε να ψύχεται είτε να θερμαίνεται, αυτός που θα είναι ντυμένος με το πρωτοποριακό υλικό θα βρίσκεται πάντοτε σε ιδανικές συνθήκες.
Ειδικότερα, το εξώτερο στρώμα θα είναι κατασκευασμένο από θερμοηλεκτρικές αλόες -υλικά που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να δημιουργούν διαφορά θερμοκρασίας- σχηματίζοντας «σάντουιτς» μεταξύ εύκαμπτων φύλλων ελαστομερούς.
Η φορητή συσκευή καμουφλάζ παίρνει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του από μπαταρία και θα ελέγχεται από ασύρματο πάνελ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είναι να κατορθώσουν να κατασκευάσουν μία στολή από αυτό το υλικό, μα με τις υπάρχουσες συνθήκες το ύφασμα θα ζυγίζει περί τα 2,5 κιλά, θα έχει πάχος 5 χιλιοστά και θα λειτουργεί για μία ώρα.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να αναζητήσουν ελαφρύτερα και λεπτότερα υλικά, ώστε το ύφασμα να ζυγίζει 2 με 3 φορές λιγότερο.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: Sputnik