Οι αμερικανοί «εκκενώνουν» το Ιντσιρλίκ εν όψει της επίθεσης στη Συρία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας για την επιχείρηση στη Συρία έφθασαν οι ΗΠΑ γράφει η τουρκική εφημερίδα Turkiye και επικαλείται το ότι ειπώθηκε στο προσωπικό που ασκεί καθήκοντα στη βάση του Ιντζιρλίκ και στις οικογένειές τους, να εγκαταλείψουν τον χώρο ο οποίος χαρακτηρίστηκε «χώρος υψηλού κινδύνου». Στη βάση σημειώνεται ότι θα μείνει μόνο το προσωπικό για τις επείγουσες καταστάσεις. 

Στο  θέμα της απομάκρυνσης αμερικανών  αναφέρεται και ο λοιπός Τύπος με τίτλους όπως: «Οι ΗΠΑ μειώνουν προσωπικό από τα Άδανα, Εγκαταλείψτε τα Άδανα», με αφορμή την ανακοίνωση από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, για την απομάκρυνση των  διπλωματών τους τους από τον Λίβανο και την μείωση των εργαζομένων στο προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα στην Τουρκία.. 

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ. Grubisa, σχολιάζοντας την απόφαση είπε: «Δόθηκε έγκριση για τα άτομα τα οποία θέλησαν να φύγουν από τα Άδανα. Αυτό έχει την έννοια ότι θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους στις αντιπροσωπίες μας στην Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη». 

Μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο και από Τουρκία
.
Εξάλλου και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο, ο Διοικητής της  2ης Τουρκικής Στρατιάς, στρατηγός Μεντί, πραγματοποίησε χθες επιθεώρηση στα σύνορα Τουρκίας –Συρίας δια αέρος και απογειώθηκαν τρία ελικόπτερα που μετέφεραν τον Διοικητή και τους συνεργάτες του πάνω από την περιοχή των συνόρων για την επιθεώρηση. 
Επίσης αίσθηση έκανε η διαδοχική  απογείωση χθες 6 στρατιωτικών ελικόπτερων στην Σανλίουρφα από το Αρχηγείο της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Η απογείωση των ελικοπτέρων που, όπως ειπώθηκε αργότερα, έκαναν περιπολία στην περιοχή των συνόρων με τη Συρία, προκάλεσε ταραχή στους κατοίκους. 

Και μέτρα πολιτικής προστασίας

 Υπουργός Υγείας της Τουρκίας κ., Μουεζίνογλου, ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν κάθε είδους μέτρα έναντι του ενδεχομένου χρησιμοποίησης χημικών όπλων στη Συρία. Ο Μουεζίνογλου είπε ότι πραγματοποίησαν προχθές σύσκεψη με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Αταλάι και τόνισε: «Βεβαίως η επιθυμία μας είναι να μην βιωθεί κάποιο τέτοιο πρόβλημα εναντίον των πολιτών μας ή εναντίον των εκεί πολιτών. Όμως ως Τουρκία λάβαμε κάθε είδους μέτρα ειδικά στον τομέα της υγείας».