Πρωτοφανή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέτρα ασφαλείας τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ στη Ρωσία, έναν μήνα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, τη στιγμή που αυξάνονται οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Η είσοδος αυτοκινήτων στο Σότσι ελέγχεται αυστηρά, καθώς απαγορεύεται η είσοδος στην πόλη των 350.000 κατοίκων για τα οχήματα που δεν έχουν ειδική άδεια.
Οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τα όρη του Καυκάσου ενισχύθηκαν από σήμερα , ακριβώς έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (7-23 Φεβρουαρίου) και θα παραμείνουν μέχρι και μία εβδομάδα μετά τη λήξη τους.
Περί τους 37.000 αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού ξηράς θα επιφορτισθούν με την ασφάλεια των Αγώνων, το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός που οργανώνεται από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και στο οποίο έχει επενδύσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποσκοπώντας να καταστήσει τους Αγώνες του Σότσι βιτρίνα της Ρωσίας.
Οι «Αγώνες του Πούτιν»
Πολλοί δυτικοί ηγέτες σκοπεύουν «να σνομπάρουν» το διεθνές αθλητικό ραντεβού, που πολλοί αποκαλούν «Αγώνες του Πούτιν». Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Γερμανίας θα απουσιάζουν από την τελετή έναρξη στις 7 Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.
Η λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας έχει αποφασισθεί εδώ και πολύ καιρό, κυρίως μετά την πρόσκληση που διατύπωσε ο ισλαμιστής ηγέτης των ανταρτών του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ τον περασμένο Ιούλιο «να εμποδισθεί με κάθε τρόπο η πραγματοποίηση των Αγώνων». Ομως η πραγματοποίηση των δύο επιθέσεων αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 34 ανθρώπων, οδήγησαν στην απόφαση για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Πούτιν ενέδωσε στις πιέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έδωσε τελικά άδεια για την οργάνωση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά σε «ειδική ζώνη», υπαναχωρώντας στην αρχική του απόφαση για την πλήρη αποαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Σότσι και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας τελούν υπό τον έλεγχο της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, του FSB, διαδόχου της KGB.
Τα μέτρα είναι αυστηρότερα από εκείνα που εφαρμόσθηκαν στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Από τις 7 Ιανουαρίου, όλες οι μονάδες που έχουν επιφορτισθεί με την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των προσκεκλημένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι έτοιμες να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε χθες ο υπυοργός Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, χωρίς να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των δυνάμεων που έχουν επιστρατευθεί.
Η παρακολούθηση της περιοχής θα γίνεται και από αέρος μέσω δορυφορικού συστήματος, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων θα διευθετούνται πλέον στο «υψηλότερο επίπεδο».
Εκτός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, από σήμερα ελέγχεται αυστηρά και η ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο ρωσικός στρατός ξηράς θα συμμετάσχει επίσης στην επιχείρηση ασφαλείας, αφού οι προετοιμασίες και η τέλεση των Αγώνων περιλαμβάνονται στις νέες του αποστολές, στο πλαίσιο των «νέων απειλών εσωτερικής ασφαλείας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βλαντίμιρ Τσιρκίν.
Ο στρατός θα έχει στη διάθεσή του στο Σότσι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S, πυραύλους εδάφους-αέρος νέας γενιάς.
Η Ρωσία θα παρακολουθεί το σύνολο των τηλεπικοινωνιών χάρις σε ένα σύστημα που επιτρέπει στο FSB να έχει πρόσβαση σε όλες τις τηλεφωνικές και ιντερνετικές επικοινωνίες, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε το 2013 από δύο ρώσους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία στην ασφάλεια των Αγώνων «εάν διατυπωθεί ανάλογο αίτημα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πούτιν: Η Ρωσία δεν επιδιώκει να γίνει υπερδύναμη