Οι ΗΠΑ υποτιμούν τον αντίκτυπο που έχουν μακροπρόθεσμα οι θάνατοι αμάχων στις στρατιωτικές τους αποστολές και δεν έχουν αντλήσει τα διδάγματα από την 15ετή δέσμευσή τους στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση.
Ο αμερικανικός στρατός έχει ωστόσο αρχίσει να αποφεύγει τις απώλειες αμάχων, τα εσφαλμένα πλήγματα ή την εσφαλμένη αναγνώριση των στόχων. Ωστόσο μηχανισμοί που δεν έχουν εκραγεί ή αδίστακτοι εταίροι τον οδηγούν συχνά στο φόνο αμάχων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία ή αλλού.
Σύμφωνα με την έκθεση του δικτύου Open Society Foundations, που έχει ιδρύσει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος και αποβλέπει στη σωστή δημοκρατική διακυβέρνηση, οι θάνατοι αμάχων έχουν δυσφημίσει σοβαρά την αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και έχουν συμβάλει στην άνοδο των Ταλιμπάν.
«Τα θύματα αυτά μεταξύ των αμάχων εντείνουν την εξέγερση και δυσφημούν τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν», επισημαίνει το πρώην μέλος του στρατού ξηράς των ΗΠΑ Κρίστοφερ Κολέντα, που ήταν ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ουάσινγκτον με τους συντάκτες της έκθεσης, η πρώην υπ’αριθμόν 3 στην ιεραρχία του Πενταγώνου Μισέλ Φλάουρνοϊ, το όνομα της οποίας αναφέρεται συχνά ως αυτό της μελλοντικής υπουργού Άμυνας μιας επόμενης κυβέρνησης Δημοκρατικών, σημείωσε ότι «έπειτα από περισσότερα από 15 χρόνια πολέμου, συνεχίζει να είναι πολύ μικρός ο προβληματισμός σχετικά με τα διδάγματα που πρέπει να αντλούνται από αυτές τις εμπειρίες, ιδιαίτερα σε στρατηγικό επίπεδο».
Μεταξύ των «κύριων παραγόντων» αυτών των θανάτων αμάχων είναι τα απρογραμμάτιστα αεροπορικά πλήγματα για την υποστήριξη των στρατιωτών στο έδαφος.
Για παράδειγμα, στο Αφγανιστάν το 2008, τα αεροπορικά πλήγματα ευθύνονταν για το 64% των 828 θανάτων αμάχων που σκοτώθηκαν από τα πυρά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.
Στο Αφγανιστάν εξάλλου, η αμερικανική επιδρομή σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ τον περασμένο Οκτώβριο που στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους προκάλεσε σκάνδαλο. Την ίδια ώρα στη Συρία και στο Ιράκ, όπου ο διεθνής συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από το καλοκαίρι του 2014, το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι σκότωσε 41 αμάχους κατά τα περίπου 13.000 πλήγματα που έχει πραγματοποιήσει.
Οι συντάκτες της έκθεσης καταγγέλλουν επίσης την ύπαρξη εταίρων-«αρπακτικών» στο Αφγανιστάν, οι οποίοι μπορούν «να δρουν με απόλυτη ατιμωρησία σχεδόν λόγω της στενής και πολύ ορατής σχέσης τους με τον αμερικανικό στρατό».
Τον Ιανουάριο, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονταν από την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, είχαν καταστρέψει χιλιάδες σπίτια σε μια προσπάθεια να ξεριζώσουν αραβικές κοινότητες από τον τόπο τους, το οποίο μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.
Οι συντάκτες της έκθεσης προχωρούν εξάλλου σε πολλές συστάσεις, όπως η δημιουργία «πυρήνων προστασίας των αμάχων» για να επιβλέπουν και να επικοινωνούν με τους στρατιωτικούς διοικητές για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων στο πεδίο της μάχης.
Ο στρατός πρέπει επίσης «να αποφεύγει τις διαψεύσεις και να κοινοποιεί εγκαίρως και σαφώς τις έρευνες» για τους θανάτους αμάχων, υπογραμμίζουν.
Οι ίδιοι ομολογούν, ωστόσο, ότι το Πεντάγωνο έχει κάνει προόδους για την προστασία των αμάχων, αλλά επικρίνουν τις χώρες εταίρους.
«Στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Συρία και στο Πακιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον και περιβάλλον στοχοθέτησης και έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για να προστατεύουν τους πολίτες», αναφέρουν.
Ωστόσο «άλλες πλευρές που μετέχουν στη σύγκρουση επιδεικνύουν ψυχρή περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων, διαπράττοντας αχαρακτήριστα εγκλήματα πολέμου, κυρίως στη Συρία», καταλήγουν.