Πρώτον, αυτά που λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια, μπορούν να παραμείνουν στους τεράστιους ωκεανούς για πρακτικά απεριόριστο αριθμό ημερών, καθιστώντας έτσι σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό τους. Έτσι, ο εχθρός δεν μπορεί να τα εξουδετερώσει με ένα προληπτικό πλήγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα υποβρύχια θεωρούνται ως το μέλος μιας πυρηνικής τριάδας που απολαμβάνει την μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα.
Δεύτερον, οι πυρηνικοί πύραυλοι που φέρουν τα καθιστούν την πιο θανατηφόρα επιθετική πλατφόρμα. Μέσω αυτών, εξασφαλίζεται η επιλογή ενός δεύτερου ανταποδοτικού χτυπήματος το οποίο είναι η ισχυρότερη αποτρεπτική πρόταση κατά του εχθρού. Τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική ενέργεια είναι πολύ περίπλοκα και δαπανηρά για να αναπτυχθούν. Ο σχεδιασμός ενός πυρηνικού αντιδραστήρα από μόνος του είναι πολύπλοκος και η ανάπτυξη ένός αντιδραστήρα, που μπορεί να χωρέσει και να λειτουργήσει με ασφάλεια σε ένα σκάφος που θα παραμείνει εν καταδύσει, είναι μια σημαντική πρόκληση για τη μηχανική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία είναι σήμερα οι μόνες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων.
Σε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε τα 5 κορυφαία πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων:
Κίνα – TYPE-094
Το Type-094 είναι μια κατηγορία υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύχθηκε από την Κίνα για την υποβρύχια δύναμη του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το Type-094 διαδέχτηκε το υποβρύχιο Type-092. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το Type-092. Το Type-094 εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2006 σε εμπορικές δορυφορικές εικόνες της υποβρύχιας βάσης Xiaopingdao. Έχει εκτόπισμα 11.000 τόνων.
Γαλλία – TRIOMPHANT CLASS
Η κατηγορία Triomphant αντιπροσωπεύει τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του Γαλλικού Ναυτικού. Τέσσερα σκάφη που τέθηκαν σε λειτουργία το 1997, το 1999, το 2004 και το 2010. Η κατηγορία είναι μια σημαντική αναβάθμιση της κατηγορίας Redoutable. Έχει εκτόπισμα 14.335 τόνων (βυθισμένο), ταχύτητα περίπου 25 kn και μπορεί να μετακινηθεί σε βάθη άνω των 400 μέτρων. Μπορούν να μεταφέρουν 16 βλήματα M51.
Ηνωμένο Βασίλειο – VANGUARD CLASS
Η κλάση Vanguard είναι μια κλάση υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων πυρηνικής ενέργειας σε υπηρεσία με το Royal Navy. Η κλάση εισήχθη το 1994 και περιλαμβάνει τέσσερα σκάφη. Είναι τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτοπίσματος 15.900 τόνων. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία παρόπλισε τα θερμοπυρηνικά όπλα WE.177 ελεύθερης πτώσης το 1998 και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει κανένα πυρηνικό πύραυλο με βάση το έδαφος. Έτσι, τα υποβρύχια Vanguard είναι η μόνη πλατφόρμα για την παράδοση πυρηνικών όπλων σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ρωσία – BOREI II CLASS (PROJECT 955A)
Το υποβρύχιο 955A ή Borei II είναι μια κλάση πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων που παράγεται από τη Ρωσία και επιχειρούν με το ρωσικό ναυτικό. Η κλάση προορίζεται να αντικαταστήσει τα παλαιότερα Delta III, Delta IV και Typhoon. Η κλάση πήρε το όνομά της από τον Βορέα, τον βόρειο άνεμο. Έχει εκτόπισμα 24.000 τόνων (βυθισμένο), ταχύτητα περίπου 20 kn και μπορεί να μετακινηθεί σε βάθη άνω των 450 μέτρων. Όντας πολύ μικρότερο και αθόρυβο από την προηγούμενη κατηγορία Typhoon, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Το Borei II μπορεί να μεταφέρει 20 βλήματα Bulava σε αντίθεση με 16 από τον Borei I.
ΗΠΑ – OHIO CLASS
Η κλάση υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας Ohio είναι η κλάση των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κλάση του Οχάιο αντικατέστησε τις κλάσεις Benjamin Franklin και Lafayette. Φτάνει ταχύτητες των 25 κόμβων και μπορεί να μετακινηθεί σε βάθη 400 μ. Τα πλοία της κατηγορίας Ohio έχουν εκτόπισμα 18.750 τόνους. Αυτό το γεγονός τα καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη κλάση στον κόσμο, πίσω από τα 48.000 τόνων Typhoon και 24.000 τόνων Borei του ρωσικού ναυτικού. Αυτό που κάνει τα Οχάιο ωστόσο να είναι τα κορυφαία στον κατάλογο είναι ότι αν και έχουν το μισό εκτόπισμα της κλάσης Typhoon και 25% λιγότερη μετατόπιση της κλάσης Borei, εξακολουθούν να διαθέτουν περισσότερη ισχύ πυρός. Φέρει 24 πυραύλους Trident II, έναντι 20 βλημάτων από τα Borei II και 20 βλήματα από τα Typhoon.
Διαβάστε επίσης εδώ:
https://www.onalert.gr/stories/husky-class-ta-nea-purhnika-upobruxia-tou-putin/67030
https://www.onalert.gr/stories/ayta-einai-ta-pente-pio-isxyra-ypobryxia-ston-planhth/66871
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα υποβρύχια των Μεγάλων Δυνάμεων που οργώνουν τους ωκεανούς: