Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας απηύθυνε έκκληση να καταρτιστεί νέο σχέδιο για τον πυρηνικό αφοπλισμό χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στο ζήτημα της μη-διάδοσης των πυρηνικών όπλων, στην οποία προέδρευσε ο ίδιος.
«Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη που θα μας ξαναβάλει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό», επισήμανε ο Μάας.
Αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία στα οποία κατ’ αυτόν πρέπει να δοθεί έμφαση: την αύξηση της διαφάνειας, την περαιτέρω ανάπτυξη μηχανισμών επαλήθευσης και τη σύναψη νέων συμφωνιών για τον αφοπλισμό.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι εφικτές περαιτέρω μειώσεις, χωρίς αυτές να σημάνουν οποιαδήποτε ζημία για την ασφάλεια» των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, είπε ο Μάας.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέμεινε στο ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «μπορούν και πρέπει» να συνεχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και των πυραύλων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους.
Πριν από τη συνεδρίαση, ο γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του διότι ορισμένες χώρες δεν τηρούν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξωθήσει και άλλες να εντείνουν τις προσπάθειες για να μεγεθύνουν προϋπάρχοντα οπλοστάσια ή να αποκτήσουν δικά τους για πρώτη φορά.
«Ο ψυχρός πόλεμος τέλειωσε, δεν υπάρχει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας πια, δεν υπάρχει το Τείχος του Βερολίνου πια», τόνισε ο Χάικο Μάας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ.
«Αυτό σημαίνει», διευκρίνισε, «ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σήμερα με απαντήσεις του περασμένου αιώνα».
Η Γερμανία ανέλαβε προχθές Δευτέρα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Απρίλιο. Ο Μάας υπογράμμισε ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη που διεξήχθη στο ΣΑ από το 2012 για το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού.
Η εγκατάλειψη της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς — ή INF, την είχαν συνάψει οι ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1980 — από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα έχει εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αρχίσει νέα κούρσα εξοπλισμών. Η ισχύς της συμφωνίας αναμένεται ότι θα λάβει τέλος τη 2α Αυγούστου.
Οι ΗΠΑ και το NATO καταγγέλλουν ότι η Ρωσία παραβιάζει την INF εδώ και χρόνια, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται και επιστρέφει στην Ουάσινγκτον.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters