Η διαδικασία μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαρτάται από την πολιτική βούληση των κρατών μελών, δήλωσε η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης.
Σε συνέντευξή της στο Anadolu, η Μαρία Φερνάντα Εσπίνοσα δήλωσε ότι η ανάγκη μεταρρύθμισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί θέμα συζήτησης για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Η Γενική Συνέλευση είναι ένα από τα υψηλότερα όργανα χάραξης πολιτικής στον ΟΗΕ και για τέταρτη φορά στην ιστορία της έχει στο «τιμόνι» γυναίκα πρόεδρο.
«Έχει διεξαχθεί διακυβερνητική διαδικασία διαπραγμάτευσης εδώ και 10 χρόνια και η διαδικασία καθοδηγείται από τα κράτη μέλη», ανέφερε στην υπηρεσία Anadolu.
Το σώμα έχει επικριθεί επειδή δεν ανταποκρίνεται σε παγκόσμιες κρίσεις, καθώς κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει δικαίωμα βέτο και μπορεί να ασκήσει βέτο σε σημαντικά ψηφίσματα.
Το Συμβούλιο, το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει 15 μέλη, συμπεριλαμβανομένων πέντε μόνιμων μελών – Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας – με δικαίωμα βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα.
«Θα ενθαρρύνω τον διάλογο και την προώθηση της ημερήσιας διάταξης, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση και ρυθμό και ότι τα κράτη μέλη θέλουν να ηγηθούν της διαδικασίας», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει από καιρό την αναμόρφωση της δομής του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε κράτη.
Στην πρόσφατη ομιλία του στην τελετή λήξης του Παγκόσμιου Φόρουμ TRT στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να έχει αντιπροσωπεία από χώρες από όλες τις ηπείρους του κόσμου.
Μεταξύ άλλων, η Αφρική απαιτεί δύο μόνιμες έδρες στο συμβούλιο, λέγοντας ότι πολλά θέματα που συζητούνται στα ΗΕ σχετίζονται με αυτήν, αλλά η ήπειρος δεν εκπροσωπείται επαρκώς.
Η Εσπινόζα υποσχέθηκε να ασκήσει το ρόλο της ως προέδρου και δήλωσε πως δεν είναι εφικτό να εξαναγκαστούν αυτά τα πέντε κράτη να αλλάξουν στάση, καθώς θα δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις.
Επίσης, η Ιαπωνία και η Γερμανία δήλωσαν ότι επιθυμούν μόνιμες θέσεις στο σώμα με τη δύναμη αρνησικυρίας όπως τα πέντε μόνιμα μέλη.