Η Γαλλία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.
Το σχέδιο καλεί τα κράτη του ΟΗΕ να «διπλασιάσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να προληφθούν και να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται» από το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Το κείμενο αναφέρεται σε μέτρα και ενέργειες «στο έδαφος υπό τον έλεγχο του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) στη Συρία και στο Ιράκ», σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.
Ακόμη στο γαλλικό σχέδιο καταδικάζονται οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και στη Σους της Τυνησίας, στην Άγκυρα της Τουρκίας, στη Βηρυτό του Λιβάνου, καθώς και εναντίον ενός ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στο Σινά, στην Αίγυπτο.
Το κείμενο καλεί εκ νέου τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για την αποτροπή της ένταξης υπηκόων τους στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και για να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Το κείμενο δεν δίνει νομική έγκριση από μέρους του ΟΗΕ στις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ εναντίον του ΙΚ, προσφέρει όμως «πολιτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις» που διεξάγονται ήδη ή σχεδιάζεται να γίνουν, εξήγησε διπλωμάτης.
Οι γαλλικές αεροπορικές επιδρομές, πρόσθεσε η ίδια διπλωματική πηγή, έχουν ως νομική βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει σε κάθε χώρα να αμύνεται εάν δεχθεί επίθεση.
Το Παρίσι ελπίζει το σχέδιο να εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η Ρωσία από τη δική της πλευρά υπέβαλε χθες βράδυ στο ΣΑ μια νέα εκδοχή του σχεδίου απόφασης που είχε προτείνει ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Το κείμενο εκείνο είχε συναντήσει έντονες επιφυλάξεις από τη Δύση, καθώς συνέδεε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με τον αγώνα εναντίον των εξτρεμιστών στη Συρία. Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ έκρινε ότι και η νέα εκδοχή του ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος «επιδιώκει να δώσει νομιμοποίηση» στην εξουσία του Άσαντ και θέτει ζητήματα που «διχάζουν» τη διεθνή κοινότητα.
«Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ), η Γαλλία πρότεινε ένα σχέδιο ψηφίσματος σύντομο, σθεναρό και επικεντρωμένο σε έναν στόχο που έχει προτεραιότητα: τον αγώνα εναντίον του κοινού εχθρού, του Ντάες», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, καλώντας να υπάρξει «ταχεία υιοθέτηση» του σχεδίου.