Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να προεδρεύσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στο Ιράν, μαύρο πρόβατο για την Ουάσινγκτον, που κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.
Η συνεδρίαση αυτή του ΣΑ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων προβλέπεται να διεξαχθεί την 26η Σεπτεμβρίου, ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διευκρίνισε την Τρίτη η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.
Ο Τραμπ θα προεδρεύσει επίσης, δύο ημέρες νωρίτερα, σε μια άλλη συνεδρίαση του ΣΑ, αφιερωμένη στο ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, γνωστοποίησε η Χέιλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ερωτηθείσα εάν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, η Χέιλι απάντησε ότι «έχει το δικαίωμα» να συμμετάσχει.
Ο Ροχανί αναμένεται να εκφωνήσει λόγο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 25η Σεπτεμβρίου, μετά τις τοποθετήσεις των ομολόγων του των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ.ά. χωρών.
«Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο σημείο (του κόσμου) όπου το Ιράν δεν έχει εμπλακεί σε κάποια σύρραξη», υποστήριξε η Χέιλι. «Δεν επιδιώκουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα» σε αυτή τη συνεδρίαση, συνέχισε, καθώς ο βασικός σκοπός της θα είναι να κατανοήσει η Τεχεράνη ότι «ο κόσμος βλέπει» τις «αποσταθεροποιητικές» ενέργειές του σε διεθνές επίπεδο.
Αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Τραμπ, στις αρχές του 2017, το Ιράν βρίσκεται στο σταυρόνημα της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, καταγγέλλουν το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και την επεκτεινόμενη ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή — Συρία, Ιράν… — που θεωρούν δυσοίωνη.
«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά το Ιράν», είπε η Χέιλι, ερίζοντας ότι η Τεχεράνη προσφέρει «όλο και πιο ενεργή υποστήριξη στην τρομοκρατία», κάνει «δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων», πουλάει «όπλα στους (σιίτες αντάρτες) Χούθι στην Υεμένη», και παραβιάζει «αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Το Ιράν εγείρει «απειλές για την περιοχή που πρέπει να συζητηθούν από τη διεθνή κοινότητα», επέμεινε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ το πρωί της Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που ήταν αφιερωμένη στο πρόγραμμα εργασίας των ΗΠΑ εντός του Σεπτεμβρίου και ήταν ανοικτή στο κοινό — κάτι μάλλον ασυνήθιστο — η Ρωσία πρόβαλε ενστάσεις, ιδιαίτερα σε αυτή την ειδική συνεδρίαση για το Ιράν.
Συγκρούσεις εν όψει
Η Μόσχα υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση γίνει στο ΣΑ για το Ιράν θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 που είχε σκοπό να εξασφαλίσει πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και την απόφαση του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ με την οποία επικυρώθηκε.
Αν πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση για το Ιράν, θα πρέπει να επιτραπεί να γίνει συζήτηση για τις αρνητικές συνέπειες της αποχώρησης, νωρίτερα φέτος, των ΗΠΑ από αυτή τη διεθνή συμφωνία, τόνισε ο Ντμίτρι Παλιάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Η αποχώρηση αυτή, μια απόφαση που ανακοίνωσε ο Τραμπ, προκάλεσε βαθύ χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και κατάφερε βαρύ πλήγμα, που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο, στη συμφωνία με το Ιράν, το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Η αμερικανική προεδρία στο ΣΑ τον Σεπτέμβριο κινδυνεύει να αναλωθεί σε διάφορες συγκρούσεις με τους 14 εταίρους της Ουάσινγκτον.
Πέραν του Ιράν, μήλο της έριδας αποτέλεσε επίσης η αμερικανική απόφαση να οργανωθεί σήμερα μια συνεδρίαση για τις πολυαίμακτες διαδηλώσεις στη Νικαράγουα. Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα επέκριναν έντονα αυτήν την προσθήκη στην ατζέντα, κρίνοντας ότι η κατάσταση στη Νικαράγουα δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Οι χώρες αυτές δεν συναίνεσαν, όπως συμβαίνει κατά παράδοση και με ελάχιστες εξαιρέσεις την αρχή κάθε μήνα, στο πρόγραμμα εργασίας το οποίο παρουσιάζει η χώρα που αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η συναίνεση αυτή είναι μεν «χρήσιμη» αλλά «δεν είναι υποχρεωτική», αντέτεινε η Νίκι Χέιλι και ξεκαθάρισε ότι η συνεδρίαση για τη Νικαράγουα θα γίνει, στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Ακόμη, η αμερικανική προεδρία του ΣΑ συγκάλεσε μια συνεδρίαση την Παρασκευή αφιερωμένη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, την οποία το συριακό καθεστώς εννοεί να ανακτήσει διεξάγοντας ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με την υποστήριξη της Ρωσίας, κράτους-μονίμου μέλους του Συμβουλίου. Η Μόσχα αναμένεται να εναντιωθεί για άλλη μια φορά στην Ουάσινγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους της στη συνεδρίαση αυτή.
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια ανήγγειλε ακόμη μια συνεδρίαση τη 10η Σεπτεμβρίου αφιερωμένη στη «Βενεζουέλα και τη διαφθορά», που όμως επίσης αναμένεται να συναντήσει ισχυρή αντίσταση στο ΣΑ, όπως ακριβώς αυτή που εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση για τη Νικαράγουα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ