ΟΗΕ: «Ειδεχθή, εκτεταμένα» τα εγκλήματα του «Ισλαμικού Κράτους»

Όλα τα τελευταία νέα για τη δράση των τζιχαντιστών σε Ιράκ – Συρία

ΟΗΕ:
Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τα «ειδεχθή, εκτεταμένα» εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα «τα ειδεχθή, εκτεταμένα» εγκλήματα που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ περιλαμβανομένων των φόνων, των σεξουαλικών εγκλημάτων και της στόχευσης ανθρώπων για θρησκευτικούς ή εθνοτικούς λόγους. Η μαχητική σουνιτική οργάνωση θεωρεί τους σιίτες μουσουλμάνους άπιστους στους οποίος αξίζει να πεθάνουν και έχει αναγκάσει χιλιάδες μη μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Έως και 670 κρατούμενοι στη φυλακή Μπάντους στην Μοσούλη σκοτώθηκαν στις 10 Ιουνίου από τους μαχητές του ΙΚ, αφού μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε μια ερημική περιοχή και επιλέχθηκαν όσοι δεν ήταν σουνίτες, επεσήμανε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη τις μαρτυρίες επιζώντων και αυτοπτών μαρτύρων της «σφαγής» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

«Αυτές οι εν ψυχρώ, συστηματικές και σκόπιμες δολοφονίες πολιτών, αφού έχουν επιλεχθεί εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Πιλάι.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος «για εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του», ενώ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά.

Ιράκ:
Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σιιτικού τεμένους στην ανατολική Βαγδάτη

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στην ανατολική Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές. Ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα στο τέμενος την ώρα της προσευχής, επεσήμανε η αστυνομία. Η επίθεση αυτή, από την οποία έχουν επίσης τραυματιστεί τουλάχιστον 32 άνθρωποι, σημειώθηκε τρεις ημέρες έπειτα από μια άλλη επίθεση που είχε κοστίσει τη ζωή σε 70 ανθρώπους εναντίον ενός σουνιτικού τεμένους στο βορειοανατολικό τμήμα της Βαγδάτης. Πιστεύεται πως πραγματοποιήθηκαν ως εκδίκηση για μια επίθεση σε σουνιτικό τέμενος, η οποία έχει οξύνει τη θρησκευτική σύγκρουση.

Δείτε τις τελευταίες θέσεις του Ισλαμικού Κράτους (20 Αυγούστου 2014)

Ιράκ-Ιράν συζητούν την ανάγκη για συνολική δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βαγδάτη, συζήτησαν χθες την ανάγκη να αναληφθούν διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, της οργάνωσης η οποία έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στη Συρία και το Ιράκ. Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αμπάντι αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τους κινδύνους που το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί για την περιοχή. Το σιιτικό Ιράν είναι πιθανό να ασκήσει επιρροή στο σχηματισμό της νέας ιρακινής σιιτικής κυβέρνησης, παρά την απροθυμία του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλ-Μαλίκι.

Συρία:
Η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΕΙ) κατέλαβαν σήμερα το αεροδρόμιο Τάμπκα, τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη βόρεια επαρχία Ράκα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). «Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το αεροδρόμιο το οποίο έπεσε στα χέρια του ΕΙ, ενώ δεκάδες πτώματα σύρων στρατιωτών βρίσκονται» στο εσωτερικό. «Η πλειονότητα των δυνάμεων του καθεστώτος αποσύρθηκαν από το αεροδρόμιο», πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Ισλαμικό Κράτος, που εμφανίστηκε στη Συρία επωφελούμενο του πολέμου, ανακήρυξε στα τέλη Ιουνίου ένα «χαλιφάτο» στις περιοχές τις οποίες ελέγχει στη Συρία και στο Ιράκ, όπου εξαπέλυσε στις 9 Ιουνίου μία τεράστια επιχείρηση βόρεια της Βαγδάτης. Έχει αποκτήσει φήμη μιας αιμοχαρούς οργάνωσης, υπεύθυνης για βιαιοπραγίες, βιασμούς και διωγμούς.

Οι τζιχαντιστές είχαν εξαπολύσει την Τρίτη επίθεση εναντίον του αεροδρομίου. Τουλάχιστον 100 μαχητές του ΙΚ και 25 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων είχαν σκοτωθεί μέχρι τότε, σύμφωνα με το OSDH.

Το αεροδρόμιο Τάμπκα ήταν το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ράκα, που ελέγχεται από το ΙΚ.

Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας, δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, όμως πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τη Δαμασκό. «Η Συρία είναι έτοιμη για μια συνεργασία και έναν συντονισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βάσει της απόφασης 2170 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ουάλεμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι καλοδεχούμενες». Παράλληλα Μουάλεμ σημείωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ρόλο στον συντονισμό τυχόν αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Ο σύρος υπουργός προειδοποίησε όμως ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του ΙΚ, ενώ υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές με τη Συρία.

Από την πλευρά της η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και δεν σκοπεύει να τις ανανεώσει εξαιτίας της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ έχει διαπράξει μια απίστευτη αδικία με κάθε μορφή στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται επί τριάμισι χρόνια. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ. «Για να είμαστε ειλικρινείς είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτό μπορεί να αγνοηθεί στο όνομα της ρεάλπολιτικ, βάσει της οποίας κάποιος θα έλεγε ότι τώρα που υπάρχει το ΙΚ, που είναι χειρότερο από τον Άσαντ, θα πρέπει να συμμαχήσουμε με αυτόν που δεν είναι πολύ κακός», πρόσθεσε. «Αυτό είναι πολύ απλοϊκό. Δεν γνωρίζω για κάποιες σκέψεις ή συζητήσεις (…) για μια συνεργασία με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ», σημείωσε ο Σέφερ. «Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πολιτική ή διπλωματική επαφή μεταξύ της Γερμανίας και της συριακής κυβέρνησης».

Κατάρ:
Η κυβέρνηση της χώρας καταδικάζει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, απορρίπτει τις κατηγορίες πως το έχει χρηματοδοτήσει

Η κυβέρνηση του Κατάρ καταδίκασε το Σάββατο τη «βάρβαρη» δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι έχει προσφέρει υλική στήριξη σε αυτήν την οργάνωση τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο Χάλεντ αλ Ατίγια, έκανε την τοποθέτηση αυτή μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση της Γερμανίας ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις ενός υπουργού της, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κατάρ ότι έχει χρηματοδοτήσει τους μαχητές του ΙΚ. Ο Ατίγια χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές το αποτέλεσμα παραπληροφόρησης.

«Το Κατάρ δεν υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του ΙΚ, καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Αποστρεφόμαστε τις απόψεις τους, τις βίαιες μεθόδους τους και τις φιλοδοξίες τους», ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ σε μια ανακοίνωσή του η οποία εξεδόθη στο Λονδίνο.

Διπλωμάτες και πηγές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν μολαταύτα πως αν και το Κατάρ υποστηρίζει τους σχετικά πιο μετριοπαθείς αντάρτες, όπως πράττουν επίσης η Σαουδική Αραβία και κράτη της Δύσης, έχει επίσης υποστηρίξει πιο σκληροπυρηνικές οργανώσεις, που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ισλαμικού κρατικού μορφώματος.
«Αν και, όπως και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας, έχουμε υποστηρίξει την συριακή αντιπολίτευση (η οποία μάχεται) ενάντια στο καθεστώς (του προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ, δεν χρηματοδοτούμε το ΙΚ ή άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις»,
επανέλαβε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ.

Μάλιστα, σε μια προφανή κίνηση καλής θέλησης, το Κατάρ μεσολάβησε χθες για να απελευθερωθεί ένας αμερικανός δημοσιογράφος στην Συρία.

Ένας αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε απαχθεί τον Οκτώβριο του 2012, απελευθερώθηκε χθες στη Συρία, έπειτα από προσπάθειες του Κατάρ, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους, και παραδόθηκε σε εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Ο Πίτερ Τέο Κέρτις, 45 ετών, ο οποίος είχε εμφανισθεί σε βίντεο στις 30 Ιουνίου και είχε διαβάσει ένα κείμενο στο οποίο έλεγε ότι ήταν δημοσιογράφος από τη Βοστώνη, είχε αρχικά απαχθεί στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Ο Κέρτις παραδόθηκε χθες το βράδυ στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στο χωριό αλ-Ράφιντ στην περιοχή Κουνέιτρα των Υψωμάτων του Γκολάν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο και παραδόθηκε σε εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η απελευθέρωση του Κέρτις κανονίσθηκε με μεσολάβηση του Κατάρ, σύμφωνα με μια πληροφορία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Καλωσορίζουμε την ελευθερία του μαζί με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του», δήλωσε η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Τέο βρίσκεται τώρα ασφαλής εκτός Συρίας και περιμένουμε ότι θα ενωθεί και πάλι με την οικογένειά του σύντομα. Καθώς γιορτάζουμε την ελευθερία του Τέο, συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε και να προσευχόμαστε για τους Αμερικανούς που παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Συρία». Η Ράις πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι αμερικανοί όμηροι».

Η απελευθέρωση του Κέρτις ακολούθησε τη δημοσιοποίηση, την Τετάρτη, ενός βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ισλαμιστές μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί το Νοέμβριο του 2012 στη Συρία. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως τρεις πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν αιχμάλωτοι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ.

Η οικογένεια του Κέρτις δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο δημοσιογράφος κρατούνταν από τη συνεργαζόμενη με την αλ-Κάιντα οργάνωση Τζαμπάτ αλ-Νόσρα ή συμμαχικές της φράξιες. Η Τζαμπάτ αλ-Νόσρα, το Μέτωπο Νόσρα, ήταν προηγουμένως σύμμαχος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, πριν συγκρουσθούν αλληλοκαταγγελλόμενοι. Η μητέρα του Κέρτις, η Νάνσι, δήλωσε πως είναι «αιώνια ευγνώμων» στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Κατάρ και στους «απίστευτους ανθρώπους», τόσο δημόσιους λειτουργούς όσο και ιδιώτες, που βοήθησαν στην απελευθέρωση του γιου της.

«Μολονότι η οικογένεια δεν έχει ακριβή γνώση των όρων βάσει των οποίων έγινε η διαπραγμάτευση, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κατάρ μας είπαν επανειλημμένα ότι μεσολαβούν για την απελευθέρωση του Τέο σε ανθρωπιστική βάση χωρίς την καταβολή χρημάτων», δήλωσε η Νάνσι Κέρτις.

«Η Συρία είναι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους», υπογραμμίζει η οργάνωση  CPJ.

Διαβάστε επίσης

Βίντεο σοκ: Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αμερικανό δημοσιογράφο

Στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών προαναγγέλει ο Αμερικανός Αρχηγός

Έτσι έγινε η επιχείρηση των αμερικανών κομάντος στη Συρία! Όλο το χρονικό

ΧΑΡΤΕΣ: Η κατάληψη της Μέσης Ανατολής απο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους