«Ωφελημένοι από τον θάνατο του Πριγκόζιν ο Μακρόν και η Γαλλία» – Νέα σενάρια σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης

Τα ρωσικά μέσα διακινούν ένα νέο σενάριο για τον θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν: πως από αυτόν τον θάνατο εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο, είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η Γαλλία!

Το επιχείρημα σε αυτά τα σενάρια, είναι πως χωρίς τον Πριγκόζιν – και τον υπαρχηγό του Ούτκιν – η μισθοφορική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner θα καταρρεύσει και θα χάσει τις θέσεις που είχε στην Αφρική, όπου «έργο» της ήταν να «στριμώχνει» τα συμφέροντα της Γαλλίας, κατ’ εντολήν του Πούτιν.

Αναρτήσεις λογαριασμών ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα Telegram αναφέρουν για παράδειγμα: «Ένα πράγμα με συγκλονίζει περισσότερο σχετικά με τον θάνατο του Πριγκόζιν. Τόσοι πολλοί είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ότι ο θάνατος του ιδρυτή της Wagner ήταν εκδίκηση για την ανταρσία του Ιουνίου, αλλά δεν σκέφτονται τι απίστευτη, φανταστική τύχη ήταν η εκκαθάρισή του για το Παρίσι».

Το ίδιο σενάριο φέρει την Wagner να αδυνατεί πλέον να διατηρήσει τις θέσεις της στην Αφρική, καθώς ο έλεγχός τους ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένος με τους προσωπικούς δεσμούς του Πριγκόζιν και τη δομή της ίδιας της Wagner, η οποία (πιθανολογείται ότι) θα καταρρεύσει. Η «ρωσική Αφρική» θα καταρρεύσει μαζί της.

Δεν είναι τυχαίο πως η τελευταία εμφάνιση του Πριγκόζιν ήταν κάπου στην Αφρική από την οποία δήλωνε: «Δουλεύουμε. Θερμοκρασία 50 βαθμοί και. Όπως μας αρέσει. Ο όμιλος Wagner επιδίδεται σε αναγνώριση και έρευνα. Κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους. Και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη. Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Εφιάλτης για το ΙΚ, την Αλ Κάιντα και άλλους γκάγκστερ. Προσλαμβάνουμε αληθινούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας ανατέθηκαν και υποσχεθήκαμε πως θα εκτελούσαμε».

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα, ο Πριγκόζιν πέθανε ακριβώς τη στιγμή που «η γαλλική σκιώδης αυτοκρατορία αντιμετώπισε την κρίση στον Νίγηρα». Εξηγούν δηλαδή πως η απώλεια του Νίγηρα για τη Γαλλία είναι πολύ πιο σημαντική από το Μάλι για παράδειγμα, λόγω του παράγοντα ουρανίου, που παράγει η αφρικανική χώρα.

«Τώρα το Παρίσι μπορεί όχι μόνο να αντιμετωπίσει την κατάσταση (η εξάλειψη της Wagner αυξάνει την ευχέρεια διαπραγμάτευσης με τις νέες αρχές στο Νιαμέι) αλλά και να ανακτήσει άλλες θέσεις που έχει χάσει στην Αφρική».

Το – ευφάνταστο; – σενάριο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, για να στηρίξει την διείσδυση της Γαλλίας στην μετασοβιετική Ρωσία, περιλαμβάνει το γεγονός ότι πολλά μέλη της ρωσικής ελίτ ή συγγενικά τους πρόσωπα διαθέτουν… γαλλικά διαβατήρια και βίλες στην Κυανή Ακτή!

Το σενάριο αυτό γνωστοποίησε και ο σύμβουλος του Ουκρανικού υπουργείο Εσωτερικών, Άντον Γκεραστσένκο: