Ο Ζάεφ θεωρεί δεδομένο ότι θα μπει στο ΝΑΤΟ

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται στην ΠΓΔΜ η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ, με τον Ζόραν Ζάεφ να χαρακτηρίζει τους στρατιώτες των Σκοπίων ως στρατιώτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Δεδομένη θεωρεί ο Ζόραν Ζάεφ την είσοδο της ΠΓΔΜ στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν αναμένει ούτε την επικείμενη σύνοδο της Συμμαχίας, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ορκωμοσία 125 επαγγελματικών στρατιωτών, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εμφανίστηκε βέβαιος για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την ΠΓΔΜ ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Το να είσαι στρατιώτης ενός μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι εργάζεσαι στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, με βάση τα επίπεδα των νατοϊκών συμμάχων. Ως στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι γιατί θα είστε η πρώτη γενιά, η οποία θα υπηρετήσει τη χώρα, ως μέλος του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, επίσης, φαίνεται πως ξέχασε ήδη τη συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «Μακεδονία», «μακεδονικό στρατό» και «μακεδονικό υπουργείο Άμυνας», παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία» ή «βορειομακεδονικό».

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σχεδιάζει αύξηση των αμυντικών δαπανών και τη δημιουργία ενός σύγχρονου στρατιωτικού σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, διεμήνυσε ότι η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ θα απευθυνθεί την επόμενη εβδομάδα, στη σύνοδο της 11ης και 12ης Ιουλίου. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ίδια, θα εγκαινιάσει μία εποχή σταθερότητας και ασφάλειας στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: Sputnik