Ο στρατηγός Sir Nick Carter, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ISIS, αποτελούν κολοσσιαία απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είπε ότι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της Βρετανίας αμφισβητούνται από τα «φιλόδοξα» υπερκράτη. Παραδέχθηκε ότι «το πολυμερές διεθνές σύστημα που εξασφάλισε τη σταθερότητά μας από το 1945, βρίσκεται υπό απειλή» και η μαζική μετανάστευση ήταν «αναμφισβήτητα μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη».
Ο Στρατηγός Carter, στην πρώτη του διάλεξη ως Α/ΓΕΕΘΑ στο Royal United Services Institute, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα «έχουν μελετήσει τα δυνατά μας και έχουν επενδύσει προσεκτικά σε νέες μεθόδους και δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες μας».
Αυτά περιλάμβαναν βαλλιστικούς πυραύλους, πυρηνικά όπλα χαμηλής ισχύος, κυβερνοόπλα, ηλεκτρονικό πόλεμο και διαστημικά όπλα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να απομακρυνθεί από την φιλειρηνική νοοτροπία και να ενστερνιστεί την καινοτομία προκειμένου να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.
Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ρισκάρει και να πειραματιστεί με τις νέες τεχνολογίες.
Ο Αρχηγός του Βρετανικού ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αλλαγής, τόσο διευρυμένης, ταχείας και σημαντικής που αντίστοιχη της δεν έχει βιώσei η ανθρωπότητα εκτός κατά την διάρκεια παγκοσμίου πολέμου».
Ο Στρατηγός Carter πρόσθεσε: «Αυτή η αλλαγή, αναπόφευκτα, προκαλεί αστάθεια, η οποία για να αντιμετωπιστεί απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση από την παραδοσιακή φιλειρηνική μας νοοτροπία. Πρέπει να επαναφέρουμε την καινοτομία και την εφευρετικότητα που είχαμε κατά τη διάρκεια του πολέμου για να επιτύχουμε σε αυτό το νέο περιβάλλον».
Κοιτάζοντας το μέλλον, είπε ότι ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι «ψηφιακά ενεργοποιημένος και ολοκληρωμένος» και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολεμά και αναπτύσσει τις δυνατότητες του.