Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οικοδομεί μια Νέα Παγκόσμια Τάξη, η οποία υποστηρίζεται από την αμερικανική ηγεσία και τη δημοκρατία, όπως είπε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες κατηγορώντας το Ιράν και την Κίνα ότι προκαλούν αστάθεια στον κόσμο.
«Σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις της σπουδαίας δημοκρατίας μας καλούμε τα αξιότιμα έθνη να οικοδομήσουν μια νέα φιλελεύθερη Παγκόσμια Τάξη, που θα αποτρέπει τον πόλεμο και θα επιτυγχάνει μεγαλύτερη ευημερία», είπε ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη σύνοδο του NATO.
«Υπό τον πρόεδρο Τραμπ δεν εγκαταλείπουμε την παγκόσμια ηγεσία ή τους φίλους μας στο διεθνές σύστημα», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Πομπέο κατηγόρησε στην ομιλία του το Ιράν και την Κίνα απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η Ουάσινγκτον ενεργεί μονομερώς.
«Ακόμη και οι ευρωπαίοι φίλοι μας κάποιες φορές λένε ότι δεν ενεργούμε προς τα συμφέροντα του ελεύθερου κόσμου. Αυτό είναι απολύτως εσφαλμένο.»
«Ενεργούμε για να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε και να προάγουμε έναν ανοιχτό, δίκαιο, ξεκάθαρο και ελεύθερο κόσμο κυρίαρχων κρατών. Αυτό το σχέδιο θα απαιτήσει μια αληθινή, όχι ψευδή, αποκατάσταση της φιλελεύθερης τάξης ανάμεσα στα έθνη. Θα απαιτήσει μια αποφασιστική Αμερική και ηγεσία όχι μόνο από τη χώρα μου, αλλά από δημοκρατίες ανά τον κόσμο.»
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι η χώρα του ασκεί πιέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσουν τη χρηματοδότηση προς χώρες, όπως η Κίνα, με το αιτιολογικό ότι αυτές έχουν ήδη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την άντληση κεφαλαίων.
Ο Πομπέο βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για συνομιλίες με ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, όπου ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη ότι δεν προσφέρουν αρκετά από τις δικές τους αμυντικές δαπάνες και αντίθετα εξαρτώνται υπερβολικά από την Ουάσινγκτον.
Το ΝΑΤΟ ασκεί πιέσεις από την πλευρά του προς τον Τραμπ να μην υλοποιήσει την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) με την πρώην ΕΣΣΔ, που υπογράφηκε το 1987, αλλά αντίθετα να εργαστεί ώστε η Ρωσία να συμμορφωθεί προς αυτήν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου Reuters