Ο Σοϊγκού «στριμώχνει» τον Πριγκόζιν: Υποχρεώνει την Wagner να «ενταχθεί» στον ρωσικό στρατό [vid]

Να «χαλιναγωγήσει» τον μέχρι τώρα «ανεξέλεγκτο» – και κατ’ επέκταση «επικίνδυνο» – Γεβγκένι Πριγκόζιν επιχειρεί ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να ερμηνευθεί η απόφαση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δηλαδή του Σοϊγκού, να βάλει στο «καλούπι» του ρωσικού στρατού λογής-λογής «εθελοντές» στρατιωτικούς ή ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως ο μισθοφορικός στρατός του Πριγκόζιν, η Wagner.

«Όλοι οι εθελοντές στη Ρωσία, από την 1η Ιουλίου, θα υποχρεωθούν να υπογράψουν συμβάσεις με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις». Αυτή είναι η διαταγή που υπέγραψε ο Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ όπως διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η διαταγή αυτή αφορά και στις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες (PMC).

Μέχρι σήμερα, διάφορες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Wagner του Πριγκόζιν, βρίσκονται στο επίσημο καθεστώς των «εθελοντικών σχηματισμών».

Ως «εθελοντές» στον ρωσικό στρατό καταγράφονται επίσης όσοι «κινητοποιήθηκαν» – δηλαδή με άλλα λόγια κατετάγησαν – στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Αναλυτές αναφέρουν πως αποτελούσε ένα μυστήριο αυτού του πολέμου γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σεργκέι Σοϊγκού επέτρεπαν να λειτουργούν ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Θεωρούσαν και θεωρούν αυτή την επιλογή «συνταγή για καταστροφή», καθώς αυτές οι εταιρείες δεν υπάγονταν στην ρωσική αλυσίδα διοίκησης. δρώντας ανεξέλεγκτα.

Άλλωστε ήταν κοινό μυστικό πως ο Πριγκόζιν υπονόμευε στην πράξη και κατήγγειλε δημόσια των Σοϊγκού, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει την δίωξή του για «εσχάτη προδοσία».

Φαίνεται ότι ο Σοϊγκού τώρα επιχειρεί να υποτάξει τον Πριγκόζιν. Πάντως ο επικεφαλής της Wagner – που λειτουργεί με τις ευλογίες της Μόσχας σε πολλά μέρη του κόσμου – δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας: