Ο Σάρατζ διαμαρτύρεται γιατί η «επιχείρηση Ειρήνη» θα «στερήσει» όπλα μόνο στον ίδιο κι όχι στον Χάφταρ

Η “Ειρήνη”, η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο αρμόδια για τον επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, ευνοεί τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που λαμβάνει εξοπλισμό με χερσαία και εναέρια μέσα, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

“Πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης ‘Ειρήνη’ είναι να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην αποστολή ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς τη Λιβύη. Η ακτίνα δράσης της είναι η Μεσόγειος. Όμως οι εχθροί μας λαμβάνουν όπλα και εξοπλισμό κυρίως με χερσαία και εναέρια μέσα”, κατήγγειλε ο Σάρατζ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

“Αυτή είναι εν ολίγοις η αντίθεσή μας: θα ελέγχονται τα λιμάνια μας, τα στρατεύματά μας θα τιμωρούνται, ενώ οι περιοχές του Χάφταρ θα είναι ελεύθερες να λαμβάνουν κάθε είδους βοήθεια”, συνέχισε ο Σάρατζ.

Πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ελέγχουν την εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη αποκάλυψε την παρουσία στη χώρα μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Wagner και Σύρων μαχητών που πήγαν να στηρίξουν τον στρατάρχη Χάφταρ.

Η επιχείρηση “Ειρήνη” παίρνει τα ηνία από την “Σοφία”, η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος. Πλέον δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη και μια παράλληλη κυβέρνηση στα ανατολικά που στηρίζει τον Χάφταρ.

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

Ο Σάρατζ είχε δηλώσει πριν τρεις εβδομάδα ότι δεν επιθυμεί πλέον να συνομιλήσει για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση με τον Χάφταρ “μετά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον όλων των Λίβυων”.

Στη σημερινή του συνέντευξη ο Σάρατζ επανέλαβε τη θέση του αυτή: “Όχι, δεν είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να συζητήσουμε με το Χάφταρ. Ευθύνεται για ένα χυδαίο πραξικόπημα, δεν θα πρέπει να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ