«Θα αναγκαστούμε να στρέψουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας προς εκείνες τις περιοχές από όπου η απειλή έρχεται», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν επίσης δήλωσε, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Φιλανδό Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο στο Προεδρικό Μέγαρο έξω από τη Μόσχα, ότι η καλύτερη εγγύηση της ασφάλειας της Φινλανδίας είναι η ουδετερότητα της.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, σε δυσαρμονία με την Δύση για την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως συνέχεια αυτής στην Ρωσία, δήλωσε ότι η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να αποπληρώσει οφειλές από ένα προηγούμενο πρόγραμμα δανεισμού που υπεγράφη από τον πρώην Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με ένα συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής.
Πρόσθεσε πως πίστευε ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία ήταν ισορροπημένη και δίκαιη και ότι εάν η Ρωσία δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο της δεν θα την υπέγραφε.
Αντίδραση όμως σημειώθηκε από την πλευρά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, ότι θα προσθέσει φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας περισσότερους από 40 νέους διηπειρωτικούς πυραύλους. «Με ανησυχεί πράγματι», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε πως η στάση αυτή μπορεί να αποτελεί μια προσποίηση από πλευράς του Πούτιν, αλλά πρόσθεσε: «Κανένας άνθρωπος που ακούει αυτού του είδους την ανακοίνωση από τον ηγέτη μιας ισχυρής χώρας δεν θα μπορούσε να μην ανησυχήσει για το ποιες είναι οι συνέπειες».
Αντιδρώντας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε τη Ρωσία για μια απόπειρα «εκφοβισμού με την απειλή πολέμου» μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί αύξησης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας και προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή είναι «αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ