Ο Πούτιν κλιμακώνει άμεσα την κρίση με τις ΗΠΑ με νέους υπερηχητικούς πυρηνικούς πυραύλους – ΒΙΝΤΕΟ

Η ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την αναστολή της συμμόρφωσης των ΗΠΑ με τις προβλέψεις της Συνθήκης για τα Πυρηνικά INF, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, η οποία διά στόματος του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, θα προχωρήσει ταχέως στην κατασκευή και δημιουργία νέων οπλικών συστημάτων με πυρηνικές δυνατότητες.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για την ανάπτυξη νέων όπλων στη Ρωσία λόγω παρόμοιων ενεργειών των ΗΠΑ, ιδίως για την ανάπτυξη ενός υπερηχητικού πυραυλικού οπλικού συστήματος μεσαίας εμβέλειας, το οποίο θα μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

«Εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ανακοινώσει παρόμοια προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων θα κάνουμε και εμείς το ίδιο», ανέφερε σε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συμφωνώ με τις προτάσεις του Υπουργείου Άμυνας που προβλέπουν την έναρξη εργασιών για την παράδοση των πυραύλων Kalibr αλλά και την προσαρμογή τους ώστε να μπορούν να εκτοξεύονται από επίγειες εγκαταστάσεις (μέχρι στιγμής οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιούνται από πολεμικά πλοία και υποβρύχια) και την ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας πάνω στην οποία θα δημιουργηθεί ένας νέος υπερηχητικός πύραυλος, που θα είναι ικανός να φέρει πυρηνικές κεφαλές όπως οι Kalibr, μεσαίας εμβέλειας” σημείωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Σοϊγκού, εκτός από τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που είναι επικεντρωμένα με την παραγωγή πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας, η Ρωσία έχει παρατηρήσει για αρκετό καιρό να παραβιάζονται οι διατάξεις της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF). «Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει την παραγωγή αυτών των πυραύλων», είπε ο Σοϊγκού.
.
Την Παρασκευή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τρούμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Συνθήκη INF από τις 2 Φεβρουαρίου και θα την εγκαταλείψει μέσα σε έξι μήνες, εάν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά της.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014. Έκτοτε, η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως επαναλάβει τους ισχυρισμούς της, ενώ η Μόσχα τους απορρίπτει και προωθεί τις αντιθέσεις της σχετικά με την εφαρμογή της συνθήκης από την πλευρά των ΗΠΑ .

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη INF υπεγράφη μεταξύ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 8 Δεκεμβρίου 1987 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1988. Καλύπτει ανεπτυγμένους και μη ανεπτυγμένους επίγειους πυραύλους μικρής εμβέλειας (από 500 έως 1.000 χιλιόμετρα) και μέσης εμβέλειας (από 1.000 έως 5.500 χιλιόμετρα).

Δείτε βίντεο:

Πηγή: TASS