Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας.
Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν στη σχετική συνθήκη, την οποία και προτίθεται να επικυρώσει.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της ρωσόφωνης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στη ρωσική επικράτεια.
Επιπλέον, ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου με τους γάλλους ομόλογους τους Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της ματαίωσης.
Η επίσκεψη των δύο γάλλων υπουργών είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κρεμλίνο, ωστόσο η γαλλική προεδρία είχε επισημάνει ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης εξαρτάται «από την πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας».
Επειτα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, το οποίο δεν αναγνωρίσθηκε από τις δυτικές χώρες, και τη συντριπτική επικράτηση των υποστηρικτών της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες την επιβολή κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, εάν «ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που κάνει στην Ουκρανία».
Χθες βράδυ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει πάντα την Κριμαία ως μέρος της Ουκρανίας, παρά το δημοψήφισμα της Κυριακής, με το οποίο το 97% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία.
«Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του, η Κριμαία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
«Βλέπουμε μια σαφή προσπάθεια να προετοιμαστεί η προσάρτηση εδαφικού τμήματος ενός κυρίαρχου ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κράτους μέσω της στρατιωτικής ισχύος και του παράνομου και αθέμιτου δημοψηφίσματος» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητεί και πάλι από τη Ρωσία να αρχίσει διάλογο με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση αυτής της κρίσης. Συνεχίζοντας να αγνοεί τις εκκλήσεις αυτές, η Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες» προειδοποίησε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πούτιν υπέγραψε την ανεξαρτησία της Κριμαίας – Απειλές ΗΠΑ προς Μόσχα