Την ανάγκη καθαρής, αποφασιστικής ενότητας από όλους όσοι αντιτίθεται στον πόλεμο για να τελειώσει, τόνισε ο Ρώσος πολιτικός φιλόσοφος Γκρεγκ Γιούντιν σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Οικονομάκου για την εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά «Ανάλυσέ το» της ΕΡΤ1. Κατά τον Ρώσο πολιτικό φιλόσοφο, εάν υπάρχει αρκετή ενότητα και αποφασιστικότητα, τότε κάποια στιγμή θα γίνει φανερό ότι ο Πούτιν και η ρωσική πολιτική ηγεσία δεν μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο.
Σχετικά με τα σχέδια του Πούτιν, ο Ρώσος φιλόσοφος θέλησε να αναδείξει ότι για τον Ρώσο Πρόεδρο και τη ρωσική πολιτική ηγεσία αυτός δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας, αλλά εναντίον της Δύσης και όσον αφορά σε αυτό το στάδιο, στόχος του είναι ο στρατιωτικός έλεγχος της Ουκρανίας. «Για αυτούς τους ανθρώπους η Ουκρανία δεν υπάρχει, οι Ουκρανοί δεν υπάρχουν. Δεν μπορείς να πολεμήσεις εναντίον μιας ανύπαρκτης χώρας. Αυτός είναι ένας πόλεμος εναντίον της Δύσης. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο ενός μεγάλου πολέμου για τον προετοιμάζονταν εδώ και πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό στάδιο αυτού του πολέμου, ο στόχος είναι ο στρατιωτικός έλεγχος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο κράτος» επισημαίνει ο Γκρεγκ Γιούντιν.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο βήμα θα γίνει στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και ότι μπορεί η κατάσταση να φτάσει μέχρι και σε κάποιου είδους πυρηνική κρίση. «Σας θυμίζω ότι η εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας είναι ήδη στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο βήμα θα γίνει στην Ανατολική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκρεγκ Γιούντιν και εκτιμά ότι «η κατάσταση μπορεί να φτάσει μέχρι και σε κάποιου είδους πυρηνική κρίση, διότι η ρωσική ηγεσία δεν έχει τίποτε να χάσει».
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί πως έχει σημασία με ποιους όρους θα προσεγγίσουμε αυτήν την πυρηνική κρίση. «Εάν ο Πούτιν βγει από αυτήν με εδαφικές κτήσεις, τότε σίγουρα δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, θα πάει πιο μακριά» εξηγεί και υπογραμμίζει: «Πρώτα απ’ όλα, η ρωσική ελίτ έχει μια βαθιά βεβαιότητα ότι ενδεχόμενη πυρηνική απειλή εναντίον της δυτικής Ευρώπης ή των ΗΠΑ, θα οδηγούσε στη διάλυση του ΝΑΤΟ. Ότι το άρθρο 5 δεν θα ενεργοποιηθεί και από τη στιγμή που θα υπάρξει πραγματική απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η δυτική Ευρώπη δεν θα πολεμήσει για την Πολωνία, για παράδειγμα. Αυτό θα σήμαινε τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Εάν δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 5, αυτό de facto σημαίνει διάλυση του ΝΑΤΟ. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για αλλαγή της γεωστρατηγικής τάξης στην Ευρώπη».
Εστιάζοντας στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα, αναφέρει ότι βασίζεται στην ιδέα της αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης και επεξηγεί ότι αυτό βασικά σημαίνει ότι πρέπει να οδηγήσεις τα πράγματα σε κλιμάκωση μέχρι ο αντίπαλος να αποφασίσει ότι ο κίνδυνος είναι πια υπερβολικά μεγάλος και να κάνει υποχωρήσεις ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση.
«Αλλά εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση κι εάν ο Πούτιν αρχίσει να φοβάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μεγάλη ήττα, κάτι που για τον ίδιο είναι θέμα υπαρξιακό -να ξαναπώ ότι ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο βλέποντας την Ουκρανία σαν υπαρξιακή απειλή για τον ίδιο. Εάν το θέμα γίνει υπαρξιακό για τον Πούτιν, έχει πολλές φορές πει ότι ένας κόσμος χωρίς τη Ρωσία δεν αξίζει να υπάρχει και να είστε σίγουροι ότι όταν αναφέρεται στη Ρωσία εννοεί τον εαυτό του. Χωρίς τον ίδιο στην εξουσία, ο κόσμος δεν αξίζει να υπάρχει» τονίζει επιπροσθέτως.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη βαναυσότητα των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, ο Γκρεγκ Γιούντιν αναφέρει ότι αυτά δεν τον εξέπληξαν. «Κι ο λόγος βρίσκεται στη νέα γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, τη γλώσσα της αποναζιστικοποίησης, που αναφέρεται στην κατάκτηση της καθαρότητας, στην αποκάθαρση της Ουκρανίας, στην αποσύνθεσή της σε δυο στοιχεία: το αγνό, ρωσικό στοιχείο και το ρυπαρό, ναζιστικό στοιχείο, το οποίο είναι το ουκρανικό. Πρέπει να αποσυνθέσουν τη χώρα. Αυτό μεταφράζεται σε εκκαθαρίσεις» σημειώνει.