Το Κρεμλίνο – δια του Ντμίτρι Πεσκόφ – ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων, κι όχι βάσει του συναισθήματος, μετά τη δήλωση σημαντικού συμμάχου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το σαββατοκύριακο τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει «πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος» στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς για τα σχόλια που έκανε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας, ο οποίος επέκρινε επίσης την ηγεσία του στρατού της Ρωσίας για αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι αυτός έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα.
Η βάση για οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία καθορίζεται από το πυρηνικό της δόγμα, επισήμανε επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χωρίς να αποκλείσει πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Μαγική εικόνα» τα σύνορα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια λόγω της Ουκρανικής αντεπίθεσης
Παράλληλα ο Πεσκόφ σημείωσε ότι το Κρεμλίνο θα ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων που ζουν στις δύο από τις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε την περασμένη εβδομάδα –την Χερσώνα και τη Ζαπορίζια– όσον αφορά το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους.
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
#UPDATE "We are going to continue to consult the populations of these regions," Kremlin spokesman Dmitry Peskov said referring to the southern Kherson and Zaporizhzhia regions that are partially controlled by the Ukrainian military pic.twitter.com/vMpph5RU0t
— AFP News Agency (@AFP) October 3, 2022
Η Ρωσία προσάρτησε επισήμως τέσσερις ουκρανικές περιοχές την περασμένη εβδομάδα, αλλά καμία από αυτές δεν τελεί πλήρως υπό την κατοχή των δυνάμεων της Μόσχας και η Ουκρανία συνεχίζει να προελαύνει στον νότο, όπως ομολογούν πλέον και οι διορισμένοι από την Ρωσία κυβερνήτες, όπως αυτός της Χερσώνας.
Ίσως ο Πεσκόφ να θέλει να αποφύγει έναν νέο «κάζο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι πως την 30ή Σεπτεμβρίου ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση της Λιμάν και την 1η Οκτωβρίου υπέγραψε την ένταξή της και πάλι στην Ουκρανία.
Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα των διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τις τιμές και τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά τις διαρροές αερίου στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς.
Τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν συνολικά 4 διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική κοντά στη Δανία και την Σουηδία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι αγωγοί πρέπει να επισκευαστούν, αλλά ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις για τον βυθό.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters