Nebo-M: «Το πανίσχυρο ρωσικό ραντάρ χτυπήθηκε από πυραύλους ATACMS» ανακοίνωσε η Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το πανίσχυρο ρωσικό σύστημα ραντάρ Nebo-M χρησιμοποιώντας πυραύλους ATACMS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας σήμερα 3/10/2024.

Το Nebo-M, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να αναχαιτίζει εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, ενώ μάλιστα η Μόσχα έχει ισχυριστεί ότι έχει την ικανότητα να εντοπίζει stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως τα F-22 και F-35.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η καταστροφή του ραντάρ θα ανοίξει έναν «εναέριο διάδρομο» για πιο αποτελεσματική χρήση των πυραύλων cruise Storm Shadow και Scalp-EG.

Ο ουκρανικός στρατός δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε το πλήγμα, ούτε διευκρίνισε πού βρίσκεται αυτός ο σταθμός ραντάρ Nebo-M, στην ανακοίνωσή του στο Telegram. Η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει στη διάθεσή της μόνο 10 επιχειρησιακά συστήματα Nebo-M, αν και η Kyiv Independent δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στόχευσε ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα ραντάρ Nebo-U στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή της υπηρεσίας.

Πηγή: Kyiv Independent