Ο Ολάντ θα μεταβεί αύριο στο Μαλί

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί αύριο Σάββατο το Μαλί, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη γαλλική προεδρία.

Ο Ολάντ, ο οποίος έστειλε γαλλικά στρατεύματα προκειμένου να αναχαιτίσουν την προέλαση ενός ετερόκλητου συνόλου ισλαμιστών ανταρτών χαλαρά συνδεδεμένων με την Αλ Κάιντα, σ’ αυτή την πρώην Γαλλική αποικία στη Δυτική Αφρική, θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του από τους υπουργούς Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν, προστίθεται στην επίσημη ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες.

Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ο Ολάντ θα ταξιδέψει σήμερα τη νύκτα προκειμένου να μεταβεί στο Μαλί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι αποτελούνται από βετεράνους μετριοπαθείς αυτονομιστές Τουαρέγκ του Μαλί, συνεπικουρούμενοι τουλάχιστον από κάποιες χιλιάδες φυγάδων φανατικών ισλαμιστών αράβων του Μαγκρέμπ (Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Λιβύη και Αίγυπτος) έχουν αποφύγει την τελευταία εβδομάδα να συγκρουστούν εκ παρατάξεως με τις κυβερνητικές και γαλλικές δυνάμεις, αποσυρόμενοι στην ασφάλεια της ερήμου Σαχάρα, όπου πλέον κινούνται σε ακόμη πιο γνώριμα εδάφη και συχνά μεταμφιεσμένοι ως απλοί πολίτες.

Αυτή η κίνηση από Γάλλους αναλυτές εκλαμβάνεται όχι ως μια ξεκάθαρη στρατιωτική ήττα, αλλά ως μια τακτική υποχώρηση-αναδίπλωση των ισλαμιστών εγγύτερα στις βάσεις τους, σε περιοχές με περισσότερο φίλα προσκείμενο προς τις επιδιώξεις τους πληθυσμό, με απώτερο σκοπό την ανασυγκρότησή τους και την εκ νέου εξαπόλυση ανταρτοπολέμου, μόλις η γαλλική παρουσία ατονίσει.

Εξάλλου, από καθαρά γαλλική επέμβαση, η όλη στρατιωτική επιχείρηση τείνει να αποκτήσει πλέον διεθνή χαρακτήρα, αφού σε αυτήν πλέον συμμετέχουν πάνω από 12 αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες και συνδράμουν την κύρια προσπάθεια των κυβερνητικών και γαλλικών στρατευμάτων. Τελευταία προστέθηκε και η πολωνική αποστολή, η οποία θα λάβει τώρα το πράσινο φως από τον πρόεδρο της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι αποτελούμενη από 20 στρατιωτικούς με χρονικό ορίζοντα της παρουσίας τους από τις 16 Φεβρουαρίου ως το τέλος του 2013.

Σωκράτης Κωσταρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΦΩΤΟ: Κάρτ Ποστάλ απο το Μάλι 100 χρόνια πριν!

Ιαπωνία: Βοήθεια 120 εκατομμυρίων για το Μαλί

Μάλι-Αλγερία. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ανάλυση