Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των 6 νεκρών ομήρων – «Η Χαμάς θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα

Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε «συγγνώμη» απόψε από τις οικογένειες των έξι Ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας και ενταφιάστηκαν χθες και σήμερα.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ομήρων, σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Νετανιάχου είπε: «Σας ζητώ συγγνώμη που δεν τους φέραμε πίσω ζωντανούς. Ήμασταν κοντά αλλά δεν τα καταφέρουμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχτεί τη «σφαγή» των έξι ομήρων και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας στενής λωρίδας γης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. «Η υλοποίηση των πολεμικών στόχων περνά από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», δήλωσε.

Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Το θέμα του ελέγχου αυτής της περιοχής έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, αφού η Χαμάς απαιτεί να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Ισραηλινά πυρά σκότωσαν δεκάδες Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας καθώς συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς, όπως δήλωσαν σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ υγειονομικοί πραγματοποίησαν για δεύτερη ημέρα εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά στον θύλακα.

Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν πως περισσότερα από 80.000 παιδιά εμβολιάστηκαν στις κεντρικές περιοχές της Γάζας χθες, Κυριακή, κατά την πρώτη ημέρα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν σε σύντομες παύσεις των εχθροπραξιών ώστε η εκστρατεία για τον εμβολιασμό περίπου 640.000 παιδιών να μπορέσει να προχωρήσει. Δεν έχουν αναφερθεί παραβιάσεις κοντά σε εγκαταστάσεις εμβολιασμού.

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, δήλωσαν σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ δύο αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν άλλους έξι στην Μπουρέιτζ και τη Νουσέιρατ, δύο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέφεραν πως μαχητές αντιπαρατέθηκαν με ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, στον νότο και σε ορισμένες κεντρικές περιοχές της Γάζας με αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters