Ο Νετανιάχου επιστρέφει νωρίτερα από τις ΗΠΑ – Το Ισραήλ προετοιμάζεται για αντίποινα από το Ιράν μετά το χτύπημα στα κεντρικά της Χεζμπολάχ

REUTERS TV/via REUTERS

Μετά το συντριπτικό χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου στη Βηρυτό, στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι τους στις ΗΠΑ και επιστρέφει νωρίτερα στο Ισραήλ.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ προετοιμάζουν όλες τις υποδομές τους για πιθανά χτυπήματα αντεπίθεσης από το Ιράν και την Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα στη Βηρυτό.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, Χέρτζι Χαλεβί, δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την αξιολόγηση μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και τόνισε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε επίθεση και άμυνα σε όλα τα μέτωπα.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι εκείνη την ώρα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ ήταν σε εξέλιξη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της λιβανικής οργάνωσης και Ιρανών αξιωματούχων. Ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού, πιθανότατα σκοτώθηκε ο «Νο2» της οργάνωσης, ο σύμβουλος του Νασράλα, ο Hashim Safi al-Din.

Τουλάχιστον άλλοι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στο χτύπημα, από το οποίο κατέρρευσαν τουλάχιστουν 6 κτίρια στο δυτικό προάστιο της Βηρυτού.

Ο Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για τον σφοδρό βομβαρδισμό στη Βηρυτό από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έδωσε την εντολή πριν ξεκινήσει την ομιλία του στο βήμα του ΟΗΕ σήμερα το απόγευμα.

Από την μεριά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, παρακολούθησε ολόκληρη την επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ από το υπόγειο command room της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο, δεν είχε καμία ενημέρωση από την ισραηλινή πλευρά πριν τον βομβαρδισμό στα προάστια της Βηρυτού, ενώ ο Γιόαβ Γκάλαντ συνομιλούσε με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Channel 12, Al Jazeera arabic / Φωτογραφία Reuters