Στη δεκαετία του 1980, οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν σχεδόν τον ίδιο εξοπλισμό με τη Σοβιετική Ένωση, όμως σήμερα, χρησιμοποιούν αρκετά διαφορετικούς εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών τυφεκίων που έχουν προσαρμοστεί στις νατοϊκές προδιαγραφές. Η διαφορετική εξέλιξη των κινεζικών όπλων ακριβείας από την ίδια βάση που είχαν με τους σοβιετικούς, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το δόγμα κατευθύνει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων όπλων.
Στη δεκαετία του 1980, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποίησαν τα ίδια τυφέκια για τους ελεύθερους σκοπευτές. Η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποίησε το SVD, ένα τυφέκιο με γεμιστήρα δέκα βολών και εμβέλεια περίπου οχτώ εκατοντάδων μέτρων. Από την άλλη, η Κίνα δημιούργησε τη δική της εκδοχή του SVD αφού έλαβε ένα δείγμα κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Βιετνάμ, που ονομάστηκε Type 79 και αργότερα μετεξελίχθηκε στο Type 85. Αυτά παράγονται μαζί κινεζικές εκδοχές της σοβιετικής διόπτρας τύπου PSO-1 4x.
Ωστόσο η Κίνα έχει προβλήματα αντιγραφής του SVD, καθώς οι βιομηχανίες όπλων δεν ήταν αρκετά ώριμες για να υπάρξει ποιοτική παραγωγή, με αποτέλεσμα η κινέζικη εκδοχή της σοβιετικής διόπτρας να σπάει από την ανάκρουση του τυφεκίου Type 79, κάτι που ωστόσο διορθώθηκε με το Type 85. Το κύριο πρόβλημα με αυτά τα τυφέκια ήταν τα πυρομαχικά, με τη Ρωσία και την Κίνα να προσπαθούν να προχωρήσουν σε ανάπτυξη κατάλληλων πυρομαχικών, γεγονός όμως που καθυστέρησε αρκετά.
Ενώ η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το SVD ως κύριο τυφέκι για τους ελεύθερους σκοπευτές, η Κίνα ανέπτυξε το QBU-88 τη δεκαετία του 1990 στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ το 1996 ολοκληρώθηκε η δοκιμασία του όπλου και το 1997 άρχισε η υπηρεσία με την φρουρά του Χονγκ Κονγκ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Η πραγματική επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η ανάπτυξη των πυρομαχικών διαμετρήματος των 5,8 χιλιοστών λειτουργούσε καλύτερα από το υπάρχον απόθεμα πυρομαχικών και έτσι αναπτύχθηκε ένα εξειδικευμένο όπλο σε αυτό το διαμέτρημα για ελεύθερους σκοπευτές.
Οι κινεζικές πηγές δηλώνουν ότι το QBU-88 ότι διαθέτει μεγαλύτερο βαθμό διείσδυσης στον στόχο σε σχέση με το Type 85. Αυτό οφείλεται, στη τεχνολογική εξέλιξη παραγωγής του τυφεκίου, με αποτέλεσμα να διαθέτει προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που αποφέρουν μεγαλύτερη απορρόφηση στην ανάκρουση, μεγαλύτερη ακρίβεια από τη βελτιωμένη διόπτρα του.
Ενώ το Type 88 και το Type 85 είναι τα πιο συνηθισμένα τυφέκια που χρησιμοποιούνται, υπάρχει επίσης μια πληθώρα άλλων τυφεκίων ειδικούς σκοπούς, όπως τα AMR-2 και τα ημι-αυτόματα QBU-10, για πιο ανθεκτικούς και σκληρούς στόχους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η σειρά τυφεκίων CS / LR, που είναι τα πραγματικά κινεζικά ισοδύναμα με τα δυτικά τυφέκια ακριβείας όπως τα Remington 700 και Steyr SSG69.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο άμεσος ανταγωνιστής των δυτικών τυφεκίων, το CS / LR4, που έχει πολλά κοινά στοιχεία με τα δυτικά τυφέκια από τους τύπους πυρομαχικών και το διαμέτρημα μέχρι ακόμα και τη λειτουργικότητα, όπως τη δυνατότητα τοποθέτησης διόπτρας νυχτερινής οράσεως.