Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα από το Πεκίνο πως οποιαδήποτε «εγκληματική» διαταγή των ουκρανικών αρχών για προσφυγή στη βία εναντίον των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία θα οδηγούσε σε αποτυχία το διάλογο που προγραμματίζεται για την Πέμπτη στη Γενεύη.
«Δεν μπορείτε να στέλνετε τα άρματα μάχης και την ίδια στιγμή να διεξάγετε διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Η προσφυγή στη βία θα εκμηδένιζε την ευκαιρία που προσφέρεται από την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη» ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να επιχειρηθεί η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
«Η Ρωσία απαιτεί άμεσα (η Ουκρανία) να πάψει να στέλνει δυνάμεις στα νοτιοανατολικά για να συντρίψει τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.
Το Κίεβο ανακοίνωσε μια «μεγάλης έκτασης αντιτρομοκρατική επιχείρηση» για να ανακτήσει τον έλεγχο έναντι των φιλορώσων που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε έξι πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως καμιά στρατιωτική δραστηριότητα κυβερνητικών δυνάμεων δεν έχει διαπιστωθεί στην περιοχή.
«Η Ουκρανία διαδίδει ψεύδη σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στις νοτιοανατολικές περιοχές (της χώρας). Είναι ένα επαίσχυντο ψεύδος», συνέχισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ήρθε στο Πεκίνο για να ζητήσει αύξηση της υποστήριξης που προσφέρει η Κίνα στη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση, μέσα σ’ ένα πλαίσιο ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές χώρες.
Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Κίνα μοιάζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη που παρέχει συνήθως στη Μόσχα και στην αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών την οποία παραδοσιακά υποστηρίζει.
Επιφυλασσόμενο να καταδικάσει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, το Πεκίνο αρκέσθηκε σε εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και για μια «πολιτική λύση», φειδόμενο της Μόσχας.
Σήμερα μια εφημερίδα του κρατικού Τύπου φάνηκε να επικυρώνει ντε φάκτο αυτή την ένωση. «Υποστηρίζουμε τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας στην εποχή μετά την Κριμαία», γράφει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Γκλόμπαλ Τάιμς».