Επίθεση Σταϊνμάιερ σε ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές ασκήσεις στα Ανατολικά Σύνορα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ασκεί έντονη κριτική στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη κατηγορώντας την συμμάχία για «πολεμοκαπηλεία».

“Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί σήμερα ειναι να μην πυροδοτίσουμε την κατάσταση μέσω της δημιουργίας ενός πολεμοχαρή κλίματος” δήλωσε ο Στάινμαιερ στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag σε μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σήμερα 19 Ιουνίου.
Είπε ότι είναι λάθος να πιστεύουμε «οτι η ασφάλεια μπορεί να αυξηθεί στην συμμαχία με συμβολικές παρελάσεις αρμάτων κοντά στα ανατολικά σύνορα.»

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου ότι θα αναπτύξει νέα τάγματα στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία για να δημιουργήσει ενα κλίμα ασφάλειας στις χώρες αυτές ενάντια στην ρώσικη επιθετικότητα μετα την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την μετέπειτα υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις 16 Ιουνίου ότι η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει «μια ζώνη επιρροής με στρατιωτικά μέσα» και κατα μήκος των συνόρων της με χώρες της συμμαχίας εχει αυξήσει τα στρατεύματα της.

Η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και δηλώνει ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε από βήματα του μπλοκ ως προς την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Απο την άλλη σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκάλυψε οτι η Ρωσία φαίνεται να κατασκευάζει μια νέα στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. O δημοσιογράφος του Reuters, επισκέφθηκε τη ρωσική πόλη Κλίντσι, περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ουκρανία είδε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο, μεγάλο αριθμό νεοαφιχθέντων στρατιωτών και στρατιωτικά οχήματα. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στη Βαρσοβία τον επόμενο μήνα για να εγκρίνουν επίσημα τα σχέδια για νέες αναπτύξεις κατά μήκος της ανατολικής περιοχής του μπλοκ.

Radio Free Europe/Radio Liberty