Ο Γαλλικός στόλος, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και η Λιβύη

Ψευδείς αποδείχθηκαν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στα ανοιχτά της Λιβύης, καθώς όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά από τις 13 Ιουλίου και μέχρι και τουλάχιστον τις 20 Ιουλίου 2020 βρισκόταν στο λιμάνι Toulon της Γαλλίας.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, και μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, θα μπορούσε είτε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, βάζοντας στοπ στην προέλαση των μισθοφόρων του Ερντογάν, είτε να δώσει βοήθεια στην Αίγυπτο σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, καθώς έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να μεταφέρει μέχρι και σαράντα αεροσκάφη.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δεν σχολίασαν τα δημοσιεύματα. Ωστόσο, όπως αναδεικνύεται από έρευνα του ellinikahoaxes.gr, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle δε θα μπορούσε να βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς την 14η Ιουλίου του 2020 από το κατάστρωμα πτήσης του Charles de Gaulle έγινε η απονήωση τεσσάρων Rafale και ενός E2C-Hawkeye τα οποία λίγο αργότερα πραγματοποίησαν συντονισμένες πτήσεις πάνω από τη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, την “Place de la Concorde”, στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την κατάληψη της Βαστίλης.

Αυτό, επίσης, αποδεικνύεται και από εικόνες από δορυφόρο, καθώς η θέση του αεροπλανοφόρου ήταν σταθερά στο λιμάνι της Τουλόν.

Δείτε τι δημοσιεύθηκε στο Twitter σχετικά με την «παρουσία» του Charles de Gaulle ανοιχτά της Λιβύης.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη μετακίνησε το Σαββατοκύριακο μαχητές της πιο κοντά στην Σύρτη, μια πόλη-πύλη προς τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, τους οποίους η GNA στοχεύει να ανακτήσει από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικοί διοικητές της GNA ανέφεραν ότι μια πομπή περίπου 200 οχημάτων κινήθηκε ανατολικά από την Μισράτα πορευόμενη κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου προς την πόλη Ταουέργκα, που βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο του δρόμου προς την Σύρτη.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης επανακατέλαβαν πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που κατείχε ο LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, τερματίζοντας την 14μηνη εκστρατεία του στατάρχη, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα, πριν το νέο μέτωπο του πολέμου σταθεροποιηθεί μεταξύ Μισράτα και Σύρτης.

Υποστηριζόμενη από την Τουρκία, η GNA έχει κηρύξει το στόχο της να ανακτήσει τη Σύρτη και την αεροπορική βάση που ελέγχει ο LNA στην Τζούφρα.