Ο Φιντάν «τα έψαλε» στον Μπλίνκεν για την κατάρριψη του drone στη Συρία – «Σταματήστε να υποστηρίζετε τους τρομοκράτες»

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Κύριο ζήτημα της επικοινωνίας τους ήταν η κατάρριψη του τουρκικού drone στη Συρία από αμερικανικά μαχητικά. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Φιντάν μίλησε με «έντονο τρόπο» στον Μπλίνκεν και του ζήτησε «να σταματήσουν οι ΗΠΑ να συνεργάζονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)», τη συριακή-κουρδική οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας έντονες εκφράσεις όπως τονίζει ο τουρκικός τύπος, ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» της στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον είναι «έξαλλη» με την Άγκυρα, καθώς είχαν προειδοποιήσει τους Τούρκους να μην πετάνε κοντά σε βάσεις όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Το τουρκικό drone που κατερρίφθη από το αμερικανικό μαχητικό φέρεται να πετούσε λιγότερο από 500 μέτρα από την βάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα η Άγκυρα τόνισε πως έχασε ένα τουρκικό drone στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία λόγω «διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων».

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αποφυγής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε η τουρκική πηγή.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters