Ο «ασύμμετρος πόλεμος» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ

Του Ed Fitch*
 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι διοικητές στρατών είναι η ανάγκη μπορούν να «σκέφτονται σαν τρομοκράτες.» Επειδή ήταν η τελευταία μου δουλειά ως ένστολος, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι πρόκειται για μια δουλειά που είναι δυσάρεστη όσο και απαραίτητη.  
 
Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, ήμουν επικεφαλής της Κόκκινης Ομάδας των Αγώνων, στην οποία είχε ανατεθεί το έργο να παίξει το ρόλο του αντιπάλου των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά (CAF) που είχαν δικό τους σχέδιο ασφάλειας.  Δημιουργήσαμε έναν εικονικό πυρήνα τρομοκρατών και ένα σχέδιο επιθέσεων για να δοκιμάσουμε την ασφάλεια των αγώνων του Καναδά, προκειμένου να αποκαλύψουμε τις οποιεσδήποτε αδυναμίες. Το να βλέπει κανείς την ασφάλεια από την οπτική γωνία του θύτη ήταν μια ήταν ένα δύσκολο έργο, το οποίο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εμπειρία στα 43 χρόνια θητείας μου στιςCAF, μου δίδαξε την δυσκολία στην ανάληψη αποφάσεων από τους Στρατούς της Δύσης στην εποχή μας. 
 
Η αντιτρομοκρατική δράση έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας, ταχύτητας και ηθικών διλημμάτων που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί έναν αιώνα πριν.  Μετά την 11ή Σεπτεμβρίου, οι Δυτικές δυνάμεις δρουν σε ένα πολύ πολύπλοκο περιβάλλον, καθώς τρομοκράτες που φορούν πολιτικά εγκαθίστανται ανάμεσα  στον δικό τους άμαχο πληθυσμό και τον εκμεταλλεύονται.  Μη κυβερνητικοί παίκτες όπως η Αλ Καϊντα, οι Ταλιμπάν ή η ISIS, (η τελευταία άσχημη ενσάρκωση των Τζιχαντιστών) διαθέτουν ένα τρομερό πλεονέκτημα έδρας.  Ως εξτρεμιστικά κινήματα αντί για νόμιμα κράτη, αυτές οι ομάδες έχουν ως στόχο να προκαλέσουν την μέγιστη ζημιά στις δυτικές δυνάμεις, ενώ εκμεταλλεύονται τον υψηλό αριθμό των αμάχων θυμάτων για να διεξάγουν έναν πόλεμο δημοσίων σχέσεων.
 
Η σημερινή μάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και διάφορες τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα, και πρωτίστως με την Χαμάς είναι μια ακραία εκδοχή αυτής νέας φάσης στην οποία έχει εισέρθει ο ασύμμετρος πόλεμος.   Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Παρυφή Προστασίας» στις 8 Ιουλίου αφού χτυπήθηκε από εκατοντάδες ρουκέτες από την Γάζα από τα μέσα Ιουνίου.  Η Ισραηλινή ηγεσία το έπραξε γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δρα σε ένα πλαίσιο με τα μικρότερα περιθώρια για λάθη τόσο στη Γάζα όσο και στο εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ.
 
Η στρατηγική αδυναμία του Ισραήλ πάντοτε ήταν η μικρή του γεωγραφία (συνολικά το Ισραήλ έχει έκταση που φτάνει τα δύο τρίτα της Νήσου του Βανκούβερ). Η Χαμάς έχει αποκαλύψει στο μέγιστο αυτή την αδυναμία με το άνευ προηγμένου μπαράζ των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την πλευρά της.  Αυτά τα όπλα, πολλά από τα οποία παρέχονται από το Ιράν, απειλούν την πλειοψηφία των Ισραηλινών, πάνω από πέντε εκατομμύρια αμάχους. 
 
Το σύστημα του Σιδερένιου Θόλου του Ισραήλ καταρρίπτει το 90% των ρουκετών που στοχεύουν κέντρα του πληθυσμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες μεταξύ των Ισραηλινών.  Όμως η ψυχολογική πίεση μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία των κατοίκων του Λονδίνου το 1940, με έναν κεραυνοβόλο πόλεμο του εικοστού πρώτου αιώνα αν και υπάρχουν οι εφαρμογές iPhone, για να προειδοποιεί  τους Ισραηλινούς για τους εισερχόμενους πυραύλους.  Εάν δεν υπήρχε ο Σιδερένιος Θόλος, η χώρα θα είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές.  Μάλιστα, ο Σιδερένιος Θόλος έχει σώσει ζωές και στις δύο πλευρές, παρέχοντας την δυνατότητα στην ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση να προχωρήσει σε μια σταδιακή, στοχευόμενη  εκστρατεία στη Γάζα αντί για μια βεβιασμένη χερσαία εισβολή.  
 
Πέρα από την στόχευση των εκτοξευτήρων και των αποθηκών των πυραύλων, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εστιάσει στην καταστροφή των οικιών των διοικητών των τρομοκρατών στη Γάζα.  Εκτός από σπίτια, οι οικίες των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα λειτουργούν πρωτίστως ως τα κέντρα διοίκησής τους και ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων. Παρά ταύτα, το Ισραήλ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να προειδοποιήσει εκ των προτέρων τους αμάχους με sms, τηλεφωνήματα,  φυλλάδια, και βόμβες κρότου.  Ενώ αυτό δίνει την δυνατότητα στους πράκτορες της Χαμάς να διαφύγουν από τις τοποθεσίες που έχουν στοχοποιηθεί  λίγα λεπτά πριν τα πλήγματα από τον αέρα, ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στο Ισραήλ να καταστρέψει την υποδομή των τρομοκρατών με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίζονται οι απώλειες της ζωής μεταξύ των αμάχων στη Γάζα. Κάθε άμαχος που πεθαίνει σε έναν πόλεμο είναι και μια τραγωδία.  Αλλά η Χαμάς είχε καλέσει πολλούς απ’ αυτούς που πέθαναν στη Γάζα να συγκεντρωθούν στις ταράτσες κτιρίων ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα τα πλήξει.  Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε σχέση με τις απώλειες αμάχων στη Γάζα έγραψε ότι: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν τις επιθέσεις, οι κάτοικοι έχουν λάβει προειδοποίηση να φύγουν είτε μέσω τηλεφωνημάτων από τον Ισραηλινό Στρατό ή με την ρήψη προειδοποιητικών βλημάτων.» 
 
Ο αείμνηστος Αμερικανός Στρατηγός George Patton είπε κάποτε ότι: «Στόχος του πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την χώρα σου αλλά να κάνεις τον άλλον (…) να πεθάνει για την δική του.»  Με ανησυχητικό τρόπο η Χαμάς έχει ανατρέψει αυτόν τον κανόνα χρησιμοποιώντας τον λαό της ως ανθρώπινη ασπίδα. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ: «Εμείς χρησιμοποιούμε τους πυραύλους για να προστατέψουμε τους αμάχους. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους για να προστατέψει τους πυραύλους της.»
 
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να εξασφαλίσει μια μακρόχρονη παύση της ρίψης ρουκετών από την Γάζα.  Μέχρι την στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, δεν ήταν σαφές εάν η Χαμάς θα συμφωνήσει σε μια αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει χρόνια.  Ένα πράγμα είναι σίγουρο.  Η τακτική που χρησιμοποιεί η Χαμάς θα αναπαραχθεί από Ισλαμικά τρομοκρατικά κινήματα σε άλλα μέρη. Στον απόηχο των ανερχόμενων κινημάτων των Τζιχαντιστών στη Συρία, το Ιράκ και άλλου, οι στρατοί της Δύσης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να «σκέφτονται όπως οι τρομοκράτες,» όπως έκανα κάποτε εγώ.  Θα ήταν σοφό να μελετήσουμε την τακτική του Ισραήλ για να εγγυηθούμε ότι οι δυνάμεις μας θα είναι έτοιμες για τις νέες εξελίξεις στον ασύμμετρο πόλεμο. 
 
*Ο Υποστράτηγος Ed Fitch (εν αποστρατεία) υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά από το 1996-2009. Το άρθρο δημοσιευτηκε στην καναδική εφημερίδα »The Vancouver Sun.» στις 14 Ιουλίου 2014.
 
(Μετάφραση από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, η οποία  και γνωστοποίησε το άρθρο )

Διαβάστε ακόμη:

Γάζα – Βίντεο: Δημοσιογράφος σώζει ένα παιδί που τραυματίστηκε

Tο ΒΙΝΤΕΟ της εισβολής των Ισραηλινών στη Γάζα

Σφοδρές μάχες στη Γάζα