Ο ισχυρός αρχηγός του στρατού ξηράς της Ταϊλάνδης προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν σχέση με την πολιτική κρίση, σε μια σπάνια ανακοίνωσή του στους έξι μήνες που σοβεί η κρίση στη χώρα.
«Αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια, οι στρατιωτικοί θα πρέπει ίσως να επέμβουν για να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την τάξη», δήλωσε ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις του «πιθανόν να χρειαστεί να προσφύγουν στη στρατιωτική βία για την επίλυση της κατάστασης».
Μέχρι σήμερα ο ταϊλανδικός στρατός είχει αρνηθεί να συρθεί σε στρατιωτική επέμβαση, ακόμη κι όταν οι διαδηλωτές καταλάμβαναν υπουργεία και δημόσια κτίρια στη διάρκεια των ταραχών που βύθιζαν τη χώρα στο χάος.
Ωστόσο, ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα τηρούσε αινιγματική στάση, ενώ πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος παραμένει «ανοικτό».
Η ιστορία της Ταϊλάνδης έχει σφραγιστεί από 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπήματος από το 1932, έτος της εγκαθίδρυσης της συνταγματικής μοναρχίας.
Η τελευταία επέμβαση του στρατού σε πολιτική κρίση ήταν στις 19 Μαΐου του 2010, όταν με εντολή της κυβέρνησης ο στρατός πραγματοποίησε έφοδο σε χώρο όπου είχαν οχυρωθεί διαδηλωτές με τα «κόκκινα πουκάμισα», υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης. Η κρίση είχε προκαλέσει τον θάνατο 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.900.
Ωστόσο το τελευταίο πραξικόπημα ήταν το Σεπτέμβριο του 2006, όταν φιλοβασιλικοί στρατηγοί ανέτρεψαν τον Τακσίν Σιναουάτρα, πρωθυπουργό από το 2001. Τότε οι στρατιωτικοί διοίκησαν τη χώρα μέχρι τη διενέργεια των εκλογών το Δεκέμβριο του 2007.