Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση δεκάδων Σύρων μαχητών της αντιπολίτευσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου προγράμματος που έχει ως στόχο να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στην πρώτη προσπάθεια εκπαίδευσης Σύρων μαχητών στην Τουρκία πέρσι.
Στην εκπαίδευση της πρώτης ομάδας μαχητών περιλαμβάνεται η αναγνώριση και συνεπώς η καλύτερη επίτευξη στόχων όσο αφορά τις αεροπορικές επιδρομές του υπο των ΗΠΑ συνασπισμού.
«Αυτό μας επιτρέπει να εντάξουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός στο παιχνίδι σε οποιαδήποτε από αυτές τις μάχες που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη Συρία», δήλωσε ο Συνταγματάρχης του Αμερικανικού Στρατού Steve Warren, εκπρόσωπος του συνασπισμού των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
O Warren δήλωσε οτι κανένας Σύρος δεν ειχε τελειώσει από το πρόγραμμα.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να πει που διεξάγεται η εκπαίδευση, αλλά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό όρο ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters ότι είναι στην Τουρκία.
Η αποτυχία του αρχικού προγράμματος, στα πλαίσια του οποίου ειχε γίνει μια προσπάθεια για την εκπαίδευση χιλιάδων μαχητών, υπήρξε ανησυχία για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου η στρατηγική εξαρτάται από τους τοπικούς εταίρους στην καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.
Το πρόγραμμα του 2015 ήταν προβληματικό από την αρχή, με μερικούς πρώτης κατηγορίας Σύρους μαχητές να δέχονται επίθεση από την πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία, Nusra Front, στην πρώτη τους μάχη. Μάλιστα, μια ομάδα εκπαιδευμένων αντάρτων παρέδωσαν πυρομαχικά και εξοπλισμό στην Nusra Front.
Αντί να προσπαθεί να τραβήξει ολόκληρες μονάδες από τον αγώνα για τους σκοπούς της εκπαίδευσης, όπως το Πεντάγωνο ζήτησε να κάνει πέρσι, το νέο πρόγραμμα θα πάρει μικρές ομάδες αγωνιστών από την πρώτη γραμμή για εκπαίδευση.
«Αν λειτουργήσει τοτε θα κάνουμε περισσότερα. Και αν δεν λειτιυργήσει τότε θα ξαναπροσπαθήσουμε”, δήλωσε ο Warren.
Η στρατηγική των ΗΠΑ ενάντια στο ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, όπου η σουνιτική μαχητική ομάδα έχει δημιουργήσει χαλιφάτο, έχει ως στόχο να αναγκάσει την κατάρρευση των δύο μεγάλων κέντρων εξουσίας της Μοσούλης στο Ιράκ και της Ράκα στη Συρία.
Παρά το γεγονός ότι επιχειρήσεις στο Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης έχουν ήδη αρχίσει, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να δηλώσουν αν αυτο μπορεί να γινει φέτος.
Επιπλέον οτιδηποτε αφορά την Raqqa είναι λιγότερο σαφής.