Ο αλβανικός Τύπος για την συμφωνία TAP

Ευρεία αναφορά στη χθεσινή υπογραφή, στην Αθήνα, της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ κάνει ο σημερινός αλβανικός Τύπος.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, από το σύνολο σχεδόν του Τύπου, στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν στην τελετή της υπογραφής της συμφωνίας, γεγονός που, όπως τονίζεται, επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουν στην κατασκευή του αγωγού τόσο οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία όσο και οι ΗΠΑ.

Τόσο ο αλβανικός Τύπος όσο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τον στρατηγικής σημασίας χαρακτήρα του έργου, τα πλεονεκτήματα του ΤΑΡ έναντι του ανταγωνιστικού Nabuco (Ναμπούκο), καθώς και στην πρόσκλησή του προς τις χώρες της περιοχής και ευρύτερα, να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς.

Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Έντομντ Χατζηνάστο, ο οποίος και υπέγραψε, χθες, τη συμφωνία εκ μέρους της Αλβανίας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πολλαπλή σημασία που έχει για τη χώρα του το έργο, διότι, όπως υπογράμμισε, εάν τελικά ο αγωγός γίνει πραγματικότητα, θα φέρει στην Αλβανία επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα «ανοίξει» 20 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της Αλβανίας και θα βοηθήσει και τις άλλες χώρες της περιοχής (Κόσοβο, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο), καθώς από τον κύριο αγωγό μπορεί να ξεκινήσουν από την Αλβανία μικρές διακλαδώσεις που θα εφοδιάζουν με αέριο τις χώρες αυτές.

Χθες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στη συνεδρίαση της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχει η χώρα του από τον αγωγό, καθώς αναβαθμίζεται η γεωπολιτική της θέση, αυξάνει το ενεργειακό της δυναμικό, επωφελούνται άμεσα οι πολίτες της χώρας και, τέλος, ο αγωγός παρέχει τη δυνατότητα στην Αλβανία να γίνει ο προμηθευτής με φυσικό αέριο των βόρειων γειτόνων της.

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε και ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Ιλίρ Μέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγωγός TAP : Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την υπογραφή του

Υπογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό TAP