NYT: Πυκνώνει το μυστήριο με την συντριβή του ουκρανικού F-16 – Έρευνα για τα αίτια, ακόμη και για «φίλια πυρά»

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Αίσθηση και ερωτήματα έχει προκαλέσει η συντριβή του Ουκρανικού F-16 την περασμένη Δευτέρα, την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της σε 15 περιφέρειες της Ουκρανίας, με πάνω από 200 πυραύλους και drones.

Χθες Παρασκευή 30.8.2024 δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο δυτικό αξιωματούχο, ανέφερε πως το ουκρανικό F-16 θα μπορούσε να είχε καταρριφθεί από τις ίδιες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή από φίλια πυρά, και μάλιστα από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί από ένα σύστημα Patriot. Ωστόσο, η δυσλειτουργία ή κάποιος λανθασμένος χειρισμός του πιλότου παραμένουν επίσης πιθανά, ανέφερε η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα έσπευσε να αναπαράγει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS, καθώς και πολλά φιλορωσικά sites ανά τον κόσμο.

Σήμερα 31.8.2024 οι New York Times – σε άρθρο που υπογράφει ο Marc Santora ο οποίος καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία από την έναρξή του μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2024 – επανέρχονται στο θέμα αναφέροντας πως δύο ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα φίλια πυρά πιθανότατα δεν ήταν η αιτία της κατάρριψης του F-16 και ότι Αμερικανοί και Ουκρανοί ερευνητές εξετάζουν διάφορες πιθανότητες.

«Η απώλεια ενός πιλότου είναι απίστευτα οδυνηρή, ειδικά καθώς ήταν μεταξύ εκείνων που πολέμησαν για το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει αεροσκάφη F-16», δήλωσε στους NYT ο Anatolii Khrapchynskyi, πιλότος και πρώην αξιωματικός της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Όσον αφορά το αεροσκάφος, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρόκειται για πόλεμο και δυστυχώς,
οι απώλειες είναι αναπόφευκτες», είπε. «Πολεμούμε ένα κράτος που μπορεί να εκτοξεύσει πάνω από 200 όπλα στην Ουκρανία σε μόνο μία επίθεση, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise, βαλλιστικών πυραύλων και μαχητικά drones».

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ο Ζελένσκι «ξήλωσε» τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τη συντριβή του F-16

«Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια του F-16, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής κατάστασης του αεροπλάνου, του λάθους του πιλότου, των εξωτερικών παραγόντων», είπε ο κ. Khrapchynskyi.

Για παράδειγμα, είπε, ήταν πιθανό ότι θραύσματα ενός κατεστραμμένου πυραύλου θα μπορούσαν να έχουν χτυπήσει ένα ζωτικό μέρος του αεροπλάνου. «Αυτή τη στιγμή της έρευνας εξετάζονται όλες οι εκδοχές, συμπεριλαμβανομένου του φίλιου πυρός», πρόσθεσε.

Πηγή: Με πληροφορίες από New York Times