NYT: Διέρρευσαν κι άλλα απόρρητα έγγραφα από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, την Κίνα και την Μέση Ανατολή

Μια νέα παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων που φέρονται να περιέχουν απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, διέρρευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μεταδίδει η εφημερίδα New York Times.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε την Πέμπτη ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο διεξάγει έρευνα για το πώς έγγραφα με πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς το Κίεβο και τα σχέδια ανάπτυξης των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση κατά των ρώσων εισβολέων, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτήν την εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν χθες Παρασκευή πως η Μόσχα μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διαρροή. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν υπήρξε αντίδραση από το Κρεμλίνο σχετικά με το ζήτημα.

Ο Mick Mulroy, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, είπε ότι η διαρροή των απόρρητων εγγράφων αντιπροσωπεύει «μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας» που θα μπορούσε να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατιωτικό σχεδιασμό. «Καθώς πολλές από αυτές ήταν εικόνες εγγράφων, φαίνεται ότι ήταν μια σκόπιμη διαρροή που έγινε από κάποιον που ήθελε να βλάψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε.

Ωστόσο, τα νέα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ το άκρως απόρρητο υλικό για τα πολεμικά σχέδια της Ουκρανίας. Αναλυτές ασφαλείας που εξέτασαν τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι περιλαμβάνουν επίσης ευαίσθητες ενημερωτικές διαφάνειες για την Κίνα, το στρατιωτικό θέατρο Ινδο-Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και την τρομοκρατία.

Με πληροφορίες από: New York Times, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters