Ντονμπάς και ουκρανικές υποδομές μονοπωλούν τη δύναμη πυρός των Ρώσων, λέει το Βρετανικό ΥΠΑΜ

Στο Σεβεροντονέτσκ έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της Ρωσίας, η οποία όμως εξακολουθεί με πυραύλους να στοχεύει υποδομές της Ουκρανίας, όπως γέφυρες που θεωρούνται κρίσιμες για τις εξαγωγές του Κιέβου, αναφέρει το Βρετανικό ΥΠΑΜ στην ημερήσια ενημέρωσή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που βασίζεται στα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του.

Συγκεκριμένα το ΥΠΑΜ του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει πως οι ρωσικές χερσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αυστηρά εστιασμένες, με όλη τη δύναμη πυρός συγκεντρωμένη σε έναν μικρό τομέα της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Στις 30-31 Μαΐου, οι μάχες εντάθηκαν στους δρόμους του Σεβεροντονέτσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να ωθούνται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

«Πάνω από το ήμισυ της πόλης πιθανότατα τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικές δυνάμεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Τσετσένοι μαχητές», λέει χαρακτηριστικά το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

Πέρα του Ντονμπάς, η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά υποδομών σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Στο στόχαστρό της – πάντα κατά του Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας – είναι η στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Ουκρανία με τη Ρουμανία και με τα λιμάνια της Ουκρανίας στον Δούναβη, τα οποία έχουν γίνει κρίσιμα για τις ουκρανικές εξαγωγές μετά τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία.