Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνά της»

Η Ταϊβάν «πρέπει να πληρώσει» τις ΗΠΑ για την άμυνά της, δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον – Ταϊπέι σε περίπτωση που επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε εάν θα υπερασπιζόταν την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα.

«Γνωρίζω τον κόσμο πολύ καλά, τον σέβομαι πολύ. Πήραν σχεδόν το 100 τοις εκατό της αγορά των μικροτσίπ. Νομίζω ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να μας πληρώσει για την άμυνα», είπε ο Τραμπ.

«Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από μια ασφαλιστική εταιρεία. Η Ταϊβάν δεν μας δίνει τίποτα», πρόσθεσε.

Αν και η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει διπλωματικά το νησί, είναι βασικός εταίρος και σημαντικός πάροχος όπλων για την Ταϊπέι και πρόσφατα ενέκρινε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσο Γιουνγκ-τάι, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, είπε ότι η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις παρά την έλλειψη επίσημων δεσμών και ότι είναι αφοσιωμένη στην ενίσχυση της δικής τους άμυνας.

«Η Ταϊβάν ενίσχυσε σταθερά τον αμυντικό της προϋπολογισμό και έδειξε την ευθύνη της στη διεθνή κοινότητα», είπε. «Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες. Υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας».

«Έπεσαν» οι μετοχές της μεγαλύτερης ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ

Η Ταϊβάν είναι μια μεγάλη δύναμη στην κρίσιμη βιομηχανία των μικροτσίπ, που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έως smartphone και μαχητικά αεροσκάφη, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε σύγκρουση στην περιοχή θα «αποδεκάτιζε» την παγκόσμια οικονομία.

Ηγέτης στον τομέα είναι η ταϊβανέζικη εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η οποία ξοδεύει δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία εργοστάσια στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ.

Μετά τη δημοσίευση των σχολίων του Ντόναλντ Τραμπ, οι μετοχές της TSMC έκλεισαν με πτώση 2.4%.

Από το 2022, η Ταϊβάν διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές επικεντρώνονταν στον εφοδιασμό της Ουκρανίας για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Η νησιωτική χώρα έχει ένα ανεκτέλεστο ποσό παραδόσεων όπλων αξίας περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί να επιταχύνουν.

Με πληροφορίες από: Reuters, The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters