Ντεμίντιβ: Το χωριό που «σταμάτησε την προέλαση των Ρώσων προς το Κίεβο» παραμένει πλημμυρισμένο

Στις 28 Απριλίου 2022 οι New York Times έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο το Ντεμίντιβ: ένα χωριό που έχει να λέει πως έσωσε το Κίεβο!

«Οι Ουκρανοί πλημμύρισαν το χωριό σκόπιμα, μαζί με μια τεράστια έκταση χωραφιών γύρω του, δημιουργώντας ένα τέλμα που απέτρεψε την επίθεση ρωσικών τανκς στο Κίεβο και εξασφάλισε στον στρατό πολύτιμο χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνα. Αν και οι κάτοικοι του Ντεμίντιβ πλήρωσαν το τίμημα να κατακλύσουν τα σπίτια τους τα νερά των ποταμιών, παραμένουν ενθουσιασμένοι. «Όλοι το καταλαβαίνουν και κανείς δεν το μετανιώνει για μια στιγμή», είπε η Antonina Kostuchenko, μια συνταξιούχος, της οποίας το σαλόνι είναι τώρα ένας χώρος γεμάτος μούχλα και με γραμμές από τα σημάδια του νερού μέχρι ψηλά στους τοίχους. «Σώσαμε το Κίεβο!» λέει με περηφάνια στους New York Times», ανέφερε εκείνη την ημέρα το OnAlert.

Περίπου 50 σπίτια στο χωριό Ντεμίντιβ παραμένουν μερικώς κάτω από το νερό μήνες μετά την καταστροφή φράγματος που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε αργά χθες ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολέξιι Κουλέμπα.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου 50 σπίτια στο χωριό Ντεμίντιβ παραμένουν πλημμυρισμένα», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Ο κόσμος δείχνει κατανόηση για την κατάσταση. Εμείς, με τη σειρά μας, κάνουμε κάθε προσπάθεια για να επιλύσουμε το θέμα».

Το Ντεμίντιβ εκκενώθηκε μερικώς μετά την έναρξη της εισβολής, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν από τότε που η Μόσχα επικέντρωσε την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία.

Το σαββατοκύριακο, ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε αυτό που το Κρεμλίνο επιμένει να αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ