Νταβός: Στόλτενμπεργκ και Ντούντα πιέζουν για τα άρματα μάχης στην Ουκρανία – «Σιγή ιχθύος» από τον Σολτς

Οι χώρες μέλη του NATO θα παράσχουν στην Ουκρανία «βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα» για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει (την Παρασκευή) στο Ράμσταϊν (στην αμερικανική βάση στη Γερμανία) και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι συζητήσεις αυτές θα επικεντρωθούν στην παράδοση τεθωρακισμένων και σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί να δώσει 14 άρματα Challenger 2 και η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, εφόσον το Βερολίνο δώσει την άδεια για την παράδοσή τους.

«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει νέες επιθέσεις και είναι έτοιμος να θυσιάσει τη νεολαία του. Στρατολόγησε περισσότερους από 200.000 μαχητές και αγοράζει όπλα από αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Ιράν. Η κατάσταση είναι επείγουσα. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Πρόκειται για μια μάχη για τις αξίες μας. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει την τυραννία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του.

Ντούντα: «Ζωτικής σημασίας να στείλουμε τανκς στην Ουκρανία»

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε την Τετάρτη ότι φοβάται ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία εντός μηνών, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η παροχή πρόσθετης υποστήριξης στο Κίεβο με σύγχρονα άρματα μάχης και πυραύλους.

«Αυτοί είναι (οι Ρώσοι) ακόμη πολύ ισχυροί και φοβόμαστε ότι ετοιμάζουν μια νέα επίθεση σε λίγους μήνες, γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας να στείλουμε πρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία, ειδικά σύγχρονα άρματα μάχης και σύγχρονους πυραύλους» δήλωσε ο Ντούντα μιλώντας στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Σιγή ιχθύος» από τον Σολτς για τα Leopard

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που πιέζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Στο τέλος της ομιλίας του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε καν πρόφερε τη λέξη «τανκς», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των δυτικών χωρών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters